Animirani film "Coco" izazvao pomamu za gitarama u Meksiku

Salvador Meza pravi gitare otkad je bio dečak, ali njegove ruke nikada nisu radile brzinom kojom to radi otkako je prikazan film "Coco", piše AFP.

Kultura

Izvor: B92

Nedelja, 14.01.2018.

21:15

Animirani film
Foto: YouTube Screenshot

Četrdesetjednogodišnji Meza poznat je po izradi svojih gitara u meksičkom gradu Paračou, u kojem se umetničke gitare proizvode još od 18. veka.

Međutim, nikada u istoriji ovog grada se nije proizvodilo više gitara, a sve zbog filma "Coco", ovogodišnjeg dobitnika nagrade "Golden Globes" za najbolji animirani film. Radnja filma smeštena je u Meksiko, a glavni junak je mladić Migel, koji tajno želi da postane muzičar, ali odrasta u porodici u kojoj je muzika zabranjena.

Igrom sudbine u njegove ruke dospeva bela gitara, sa zlatnim klinovima na vrhu i stilizovanom crnom lobanjom.

Lobanja, kao i sam film, povezana je sa meksičkim danom mrtvih, festivalom šarenih kostima, ukrasa i slatkiša tokom kojih se, prema njihovim verovanjima, mrtvi vraćaju da posete žive.

Režiser Li Unkrih rekao je da je film - "ljubavno pismo Meksiku", a Liju je ljubav uzvraćena tako što je njegov film postao najveće ostvarenje svih vremena za tu zemlju.

Animatori iz Piksara film su zasnovali na realnoj verziji gitare, koju je napravio zanatlija iz Paračoa. Potražnja za replikama sada je povećana.

"Obično iz kuće radim sa svojom suprugom i prijateljicom, ali sada ću morati da pozovem svoju kumu, svog nećaka i mog rođaka", rekao je Meza kroz oblak piljevine u svojoj radionici.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 3

Pogledaj komentare

3 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Ukrajinci saopštili: Obustavljamo

Ukrajinske vlasti saopštile su večeras da su obustavile svoje konzularne usluge u inostranstvu za muškarce starosti od 18 do 60 godina, pošto je ukrajinska diplomatija najavila mere za vraćanje u zemlju onih koji mogu da idu na front.

21:57

23.4.2024.

1 d

Podeli: