Festival savremenog eksperimentalnog filma u Domu omladine

Četvrti festival savremenog eksperimentalnog filma (REZ) naslovljen "Svetlosne razglednice" biće održan danas u Domu omladine Beograd i velikim delom posvećen opusu Ane Hušman.

Kultura

Izvor: Tanjug

Utorak, 26.12.2017.

08:38

Festival savremenog eksperimentalnog filma u Domu omladine
Foto: Youtube Screenshot

"Teorija koja Hoda" [TkH], u saradnji sa Domom omladine Beograda i Multimedijalnim institutom iz Zagreba, pokrenula je 2014. filmski festival koji se bavi savremenim praksama eksperimentalnog i umetničkog filma.

Osnovna ideja je da svake godine u fokusu bude jedan od najznačajnijih i još aktivnih autora koji svoje radove smeštaju u polje filmskog eksperimenta, odnosno specifična scena eksperimentalnog filma koja se vezuje za rad dotičnog autora.

Cilj festivala je da kreira umetničku i edukativnu platformu za predstavljanje i promociju inovativnih i radikalnih filmskih praksi.

Četvrto izdanje festivala predstaviće opus Ane Hušman, koja sa hrvatske umetničke scene donosi jedan od danas najzapaženijih i istrajnijih glasova eksperimentalnog filma u postjugoslovenskom kulturnom prostoru.

Hušman u svojim radovima raščlanjuje strukturu i teksturu filmskih elemenata kroz različite forme filma, instalacije, knjige, zapisa slike, zvuka, teksta. Eksperimentiše s mogućnostima animacije, dokumentarnim i igranim elementima u filmu, glasom i artikulacijom.

Unutar radnih procesa, zanima je preispitivanje i obrtanje pozicije amaterskog i profesionalnog subjekta performativnosti, samog medija i struktura koje diktiraju i proizvode obrasce ponašanja.

Docentkinja je na Odseku za animirani film i nove medije Akademije likovnih umjetnosti u Zagrebu i suosnivač udruženja RESTART, gde već dugi niz godina vodi program filmske edukacije.

Pored dela Ane Hušman biće prikazani i najnoviji radovi Ivana Faktora, Borisa Poljaka i Vladislava Kneževića i time napravljen kratak i žustar presek savremenog eksperimentalnog filma iz Hrvatske.

Program se realizuje uz finansijsku podršku Ministarstva kulture i informisanja Republike Srbije, Hrvatskog audiovizualnog centra (HAVC) i medijsku podršku portala SEEcult.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 0

Pogledaj komentare

0 Komentari

Možda vas zanima

Podeli: