Brus LaBrus sutra otvara 9. Merlinka festival

Deveti Merlinka festival otvoriće sutra u Velikoj sali Doma omladine Beograd kanadski reditelj Brus LaBrus, čiji je film "Mizandristkinje" na programu 8. decembra.

Kultura

Izvor: Tanjug

Sreda, 06.12.2017.

13:30

Default images

Na svečanom otvaranju festivala nastupaće Ida Prester iz benda "Lollobrigida", a zatim će biti prikazan hrvatski film "Lavina" Stanislava Tomića, koji je otvorio i ovogodišnji Pulski filmski festival.

Nakon projekcije filma biće organizovan razgovor sa ekipom filma koju čine reditelj Stanislav Tomić, glumci Stojan Matavulj, Robert Ugrina, Žarko Radić, Sara Stanić i producent filma Jozo Paljak, koga publika pamti po filmu "Fine mrtve djevojke".

Petak je rezervisan za druženje sa LaBrusom, koji će predstaviti svoj film "Mizandristkinje“ o lezbejskoj terorističkoj grupi koja se sprema da svrgne patrijarhat.

Biće reči i o njegovom dokumentarcu "Kvirkor: Kako pankovati revoluciju" o LGBT pankerima u kome je, pored Džona Votersa i Bet Dito, jedan od protagonista.

Francuski reditelj i dobitnik Gran prija Kanskog festivala, Robin Kampijo biće u Beogradu da predstavi svoj film "120 otkucaja u minuti" koji je nominovan za najbolji evropski film.

Tema filma je početak HIV aktivizma u Francuskoj i prati grupu pariskih aktivista koji preferiraju radikalniji pristup protestima.

Iako je bio favorit koji je u Kanu rasplakao čuvenog Pedra Almodovara film nije osvojio Zlatnu palmu, već Gran pri, FIPRESCI, nagradu Fransoa Šalo i Kvir palmu.

Iz Finske stiže njihov kandidat za nagradu Oskar, film "Tom od Finske“ o Touku Laksonenu koji se kao odlikovani oficir posle odbrane domovine u Drugom svetskom ratu vraća kući, suočava se sa progonom homoseksualaca u Helsinkiju i pritiskom da se oženi i ima decu.

Dan ljudskih prava, 10. decembar biće obeležen maratonom kratkih filmova koji počinje u podne i traje do ponoći, kada će biti prikazano preko 50 filmova koji se nadmeću za nagradu za najbolji kratki film.

Ovogodišnji žiri čine scenarista Dimitrije Vojnov, direktorka bečkog festivala „Identities“ Barbara Rojmuler i direktor amsterdamskog festivala „Roze Film Dagen“ Verner Borkes.

U okviru festivala biće organizovan i "Holandski dan", kada će biti prikazano pet holandskih filmova.

Vrhunac večeri biće nastup amsterdamske dreg kraljice Lejdi Galore i projekcija komedije „Kraljica Amsterdama“ o grupi prijatelja koji pokušavaju da spasu kafić od zatvaranja tako što će ukrasti dijamantsku ogrlicu za vreme trajanja gej parade.

Festival zatvara dokumentarac o pop ikoni Grejs Džons koji je premijerno prikazan na festivalu u Torontu, a režirala ga je Sofi Fajns.

Festival će ugostiti i reditelje Stefana M. Mladenovića, Branislava Principa, Karni Haneman iz Izraela, Tima Dekkersa iz Holandije, Barbaru Muller i ekipu njenog filma "Nisa" iz Austrije i Samana Haghighivanda iz Irana.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 0

Pogledaj komentare

0 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Uništeno; Zelenski: Hvala na preciznosti

U ukrajinskom napadu na vojni aerodrom na Krimu u sredu ozbiljno su oštećena četiri lansera raketa, tri radarske stanice i druga oprema, saopštila je danas Ukrajinska vojna obaveštajna agencija.

14:21

18.4.2024.

1 d

Podeli: