Otkriven najvažniji "sastojak" uspešnog filma

Za proizvodnju studijskog blokbastera izdvaja se 65 miliona dolara, plus dodatnih 35 miliona za marketing i distribuciju, pa ni ne čudi što je filmadžijama prilično važno da vam se svidi njihov film.

Izvor: B92
Podeli
foto: screenshot
foto: screenshot

Ipak, uprkos velikom broju predviđanja uspeha na blagajnama, tržište je veoma izazovno, a to je ponajviše zato što preferencije gledalaca prilično variraju.

Moć slave, glumačko iskustvo, uzbudljive kritike i javne ocene su ključni faktori koji utiču na našu odluku da li ćemo gledati neki film ili nećemo. Istraživači iz poslovne škole UTS, HEC Montreal i Univerziteta Kembridž upoređivali su sve faktore koji odlučuju da li će nam se film dopasti ili neće, a rezultate su sveli na jednu formulu potrebnu za uspeh.

Studija objavljena u časopisu Akademije za marketinšku nauku otkrila je da nivo slave glavnog glumca najviše utiče na našu odluku da li ćemo uopšte otići u bioskop. Ipak, ukoliko je film na repertoaru izvesno vreme, onda će se prepričavati i o glumačkim sposobnostima manje poznatih zvezda, pa će se i tako postići uspeh.

Nagrade i priznanja za glumu dižu „cenu“ glavnom glumcu i najbolji su garanti uspeha u filmu. Prepostavka da u industriji zvezde gube svoj sjaj potvrđena je samo u slučaju popularnih zvezda, ali ne i onih umetnički priznatih.

“Uprkos iskušenju filmski rukovodioci ne bi trebalo da spasavaju film slabog kvaliteta zvezdanim glumcem. Dokazi pokazuju da ni zvezde nemaju više uticaj kao nekada upravo zbog loših filmova u kojima su glumili“, kaže Fransoa Karilat iz poslovne škole UTS.

Drugi ključni faktor su ocene popularnih filmskih kritičara i šire javnosti.

“Postoji široko rasprostranjena pretpostavka da rejtinzi šire javnosti imaju veći uticaj na uspeh filma u odnosu na kritike profesionalnih kritičara“, kaže on.

Dakle, ako želite da poboljšate svoje šanse za odabir sjajnog filma, pobrinite se da ima popularnog glumca – po mogućstvu nekog ko je osvojio Oskara, a onda pogledajte i kritike.

Inače, očekuje se da će do 2018. godine prihodi od blagajni širom sveta dostići 45,9 milijardi američkih dolara, pa je očekivano i da će se više ulagati u same filmove.

Film/TV

"Otac me nikada nije gledao iz protesta što sam postao glumac"

Iako ga više ne slavimo, 29.novembar nam je ostao urezan u pamćenju kao Dan Republike. Jedan od najpoznatijih umetnika sa prostora bivše Juge svakako je Rade Šerbedžija, koji ističe kako je u Jugoslaviji bio srećan. U intervjuu za "150 minuta" priča o ljubavi, deci, ulogama i nastavku autobiografije.

Film/TV sreda 29.11. 16:27 Komentara: 4

Stara igra, novi svet i nova pravila: "Džumandži: Dobrodošli u džunglu"

Film "Džumandži: Dobrodošli u džunglu" stiže u domaće bioskope 28. decembra, a do tada pogledajte ovaj kratki video o snimanju nastavka kultne avanture i vidite na koji način su Dvejn Džonson i ekipa filma odali počast preminulom, originalnom junaku, Robinu Vilijamsu i Džumandži svetu koji je iza sebe ostavio, kao i zašto će ovo biti najbolji porodični film ove zime.

Film/TV sreda 29.11. 14:07 Komentara: 5
strana 1 od 35 idi na stranu