Otkriven najvažniji "sastojak" uspešnog filma

Za proizvodnju studijskog blokbastera izdvaja se 65 miliona dolara, plus dodatnih 35 miliona za marketing i distribuciju, pa ni ne čudi što je filmadžijama prilično važno da vam se svidi njihov film.

Kultura

Izvor: B92

Utorak, 07.11.2017.

14:15

Otkriven najvažniji
foto: screenshot

Ipak, uprkos velikom broju predviđanja uspeha na blagajnama, tržište je veoma izazovno, a to je ponajviše zato što preferencije gledalaca prilično variraju.

Moć slave, glumačko iskustvo, uzbudljive kritike i javne ocene su ključni faktori koji utiču na našu odluku da li ćemo gledati neki film ili nećemo. Istraživači iz poslovne škole UTS, HEC Montreal i Univerziteta Kembridž upoređivali su sve faktore koji odlučuju da li će nam se film dopasti ili neće, a rezultate su sveli na jednu formulu potrebnu za uspeh.

Studija objavljena u časopisu Akademije za marketinšku nauku otkrila je da nivo slave glavnog glumca najviše utiče na našu odluku da li ćemo uopšte otići u bioskop. Ipak, ukoliko je film na repertoaru izvesno vreme, onda će se prepričavati i o glumačkim sposobnostima manje poznatih zvezda, pa će se i tako postići uspeh.

Nagrade i priznanja za glumu dižu „cenu“ glavnom glumcu i najbolji su garanti uspeha u filmu. Prepostavka da u industriji zvezde gube svoj sjaj potvrđena je samo u slučaju popularnih zvezda, ali ne i onih umetnički priznatih.

“Uprkos iskušenju filmski rukovodioci ne bi trebalo da spasavaju film slabog kvaliteta zvezdanim glumcem. Dokazi pokazuju da ni zvezde nemaju više uticaj kao nekada upravo zbog loših filmova u kojima su glumili“, kaže Fransoa Karilat iz poslovne škole UTS.

Drugi ključni faktor su ocene popularnih filmskih kritičara i šire javnosti.

“Postoji široko rasprostranjena pretpostavka da rejtinzi šire javnosti imaju veći uticaj na uspeh filma u odnosu na kritike profesionalnih kritičara“, kaže on.

Dakle, ako želite da poboljšate svoje šanse za odabir sjajnog filma, pobrinite se da ima popularnog glumca – po mogućstvu nekog ko je osvojio Oskara, a onda pogledajte i kritike.

Inače, očekuje se da će do 2018. godine prihodi od blagajni širom sveta dostići 45,9 milijardi američkih dolara, pa je očekivano i da će se više ulagati u same filmove.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

10 Komentari

Možda vas zanima

Podeli: