"Dani finskog filma" u Jugoslovenskoj kinoteci

Pet ostvarenja snimljenih u periodu od 1922. do 2002. godine, čine program manifestacije "Dani finskog filma" koja će sutra uveče u Jugoslovenskoj kinoteci otvoriti Perti Ikonen, ambasador Finske u Beogradu.

Kultura

Izvor: B92

Utorak, 31.10.2017.

16:38

Foto: Kinoteka.org.rs

Manifestaciju "Dani finskog filma" Ambasada Finske i Jugoslovenska kinoteka organizuju uz podršku Nacionalnog audiovizuelnog instituta iz Helsinkija, povodom obeležavanja 100 godina nezavisnosti Finske.

Program čine ostvarenje "Čovek bez prošlosti" (2002) najpoznatijeg finskog reditelja Akija Kaurismakija, koji je za taj film osvojio mnoštvo međunarodnih priznanja.

Najstariji od filmova na programu je film "Ana Lisa", prema romanu Mine Kant.

"Zeleno zlato" i "Ljudi u letnjoj noći" su filmovi poznatog reditelja Valentina Vala, koji je u bogatoj karijeri snimio čak 71 ostvarenje.

Na programu je i "Nepoznati vojnik" (1955) Edvina Lainea, film koji je imao najviše rimejkova.

Posle originalne verzije te priče o prvim danima finsko-ruskog rata i vatrenom krštenju mladog regruta, snimljene su nove verzije 1985, 2009. i 2017. godine.

Ulaz na projekcije je slobodan.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 0

Pogledaj komentare

0 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Ukrajinci saopštili: Obustavljamo

Ukrajinske vlasti saopštile su večeras da su obustavile svoje konzularne usluge u inostranstvu za muškarce starosti od 18 do 60 godina, pošto je ukrajinska diplomatija najavila mere za vraćanje u zemlju onih koji mogu da idu na front.

21:57

23.4.2024.

1 d

Podeli: