Sinoć otvoren 6. GeteFest

Festival savremenog nemačkog filma "GeteFest" počeo je projekcijom filma "Vestern" u Dvorani Kulturnog centra Beograda pod sloganom "Stvarnost u fikciji", a trajaće do 11. oktobra nakon čega se program seli u novosadski i niški kulturni centar.

Izvor: Tanjug
Podeli
Printscreen YouTube/KinoCheck/Die nile hilton affäre
Printscreen YouTube/KinoCheck/Die nile hilton affäre

Otvarajući šesto izdanje festivala, čiji su organizatori "Gete Institut" i Kulturni centar Beograda, ambasador Nemačke u Srbiji Aksel Ditman rekao je da ima izuzetno zadovoljstvo što već treći put ima priliku da poseti "GeteFest" u Beogradu.

"Istakao bih da se na ovom festivalu prikazuju najbolja ostvarenja nemačke produkcije i da "Gete Institut" svake godine pravo odličan izbor filmova. Pozivam Beograđane da dođu na festival i da uživaju u programu", poručio je Ditman.

Ovogodišnje izdanje festivala donosi izbor od 11 nagrađivanih i zapaženih ostvarenja sa ovogodišnjeg Berlinala, kao i ostvarenja nominovana za Nemačku filmsku nagradu, a koja potpisuju autori kao što su Fatih Akin, Folker Šlendorf, Tomas Arslan…

Direktor "Gete Instituta" Frank Bauman izrazio je zadovoljstvo što je "GeteFest" u Srbiji postao tradicija, i naglasio da organizovanje ovako velikog festivala predstavlja nešto posebno za ustanovu koju vodi.

"Može se reći da nemački film jako dobro "živi". S jedne strane, prikazujemo stare proverene majstore poput Folkera Šlendorfa, ali tu su i zvezde nemačke kinematografije kao što je Fatih Akin. Trudimo se da zadovoljimo svačiji ukus i zato je slogan ovogodišnjeg festivala "Stvarnost u fikciji", rekao je Bauman.

Filmovima iz ovogodišnje nemačke produkcije zajedničko je to da aspekte nemačke realnosti prikazuju u zgusnutoj fikciji.

Film "Vestern" Valeske Grizebah, kojim je otvoren festival, ima sve karakteristike vesterna - dobre, loše momke, lepe pejzaže, odličnu muziku.

Akciona komedija "Mirotvorci" Roberta Talhajma prati sudbinu nekadašnjih tajnih agenata Istočne Nemačke koji su ostali bez posla po ujedinjenju Nemačke, ali i dobili priliku da pokažu svoje veštine spasavajući kidnapovanog agenta zapadnonemačke obaveštajne službe u jednoj dalekoistočnoj zemlji.

Tu je i film "Afera Nil-Hilton" Tareka Saleha, dobitnika Gran prija na ovogodišnjem Sandensu.

Poseban segment programa čini nekoliko filmova koji se bave porodičnim odnosima: "Svet Vunderlinovih" Danija Levija, "U vremenima nestajuće svetlosti" (režija Mati Gešonek) i "Svetle noći" (Tomas Arslan).

"Gete Fest" prikazaće i ekranizacije poznatih književnih dela, poput filma "Čik" Fatiha Akina, zasnovanog na istoimenom romanu Volfganga Herndorfa, kao i filma "Povratak u Montok" Folkera Šlendorfa, prema pripoveci Maksa Friša.

Karte po ceni od 250 dinara prodaju se na blagajni Dvorane Kulturnog centra Beograda.

Film/TV

Kampiljo: Uplašile su me reakcije ljudi na moj fim

Političari u Francuskoj 1992. godine ništa nisu činili da zaustave epidemiju side i mnogi moji gej prijatelji, zatvorenici, prostitutke...umirali su ostavljeni od svih, kazao je Tanjugu Roben Kampiljo francuski reditelj i ovogodišnji dobitnik Gran prija Kanskog festivala, pre projekcije njegovog filma "120 otkucaja u minutu" sinoć u Domu omladine Beograda.

Film/TV nedelja 10.12. 08:45 Komentara: 0
strana 1 od 1475 idi na stranu