Preminuo "Kralj komedije" Džeri Luis

Džeri Luis, legendarni komičar koji je publiku širom sveta oduševljavao najpre zajedno sa Dinom Martinom, a potom i u nizu sopstvenih filmskih hitova u kojima je tumačio glavne uloge tokom 1950-ih, preminuo je u 91. godini u svojoj kući u Las Vegasu, javljaju svetski mediji.

Izvor: Tanjug
Podeli
Foto: Gettyimages
Foto: Gettyimages

Luis je jutros umro prirodnom smrću, okružen članovima svoje porodice, rekao je publicista Kendi Kazau, prenosi AP.

Američka agencija Luisa opisuje kao "komičara s licem kao od gume" i režisera čije su dobrotvorne emisije "Teleton" postale čuvene koliko i njegovi filmski hitovi.

Luis je tokom života stekao nadimak "Kralj komedije", a osim glume bavio se i pisanjem - bio je pisac, scenarista, producent, a poznat je i po humanitarnom radu.

Rođen je 1926. godine, a debitovao je na velikom platnu ulogom u filmu "Moja prijateljica Irma" 1949. godine.

Svetsku slavu stekao je 40-ih i 50-ih godina prošlog veka, a uspešno je sarađivao s Dinom Martinom, s kojim je glumio u mnogim filmskim ostvarenjima.

Luis je postao zvezda nastupajući uz Martina i zabavljujući publiku u noćnim klubovima, na televiziji i u filmovima.

Nakon što se duo Luis-Martin raspao 1956, tumačio je glavne uloge i režirao niz filmskih hitova kao što je "Otkačeni profesor".

Novije generacije ga znaju pre svega kao neumornog voditelja emisije "Teleton" čija je svrha bila sakupljanje novca za žrtve mišićne distrofije.
Povukao se iz filmske režije 1995, ali se na film vratio kao zvezda drame iz 2016. "Maks Rouz".

Film/TV

Počeo 46. Fest

Projekcijom filma "Tri bilborda ispred Ebinga u Misuriju" Martina Makdone i uručenjem "Beogradskog pobednika" za izuzetan doprinos filmskoj umetnosti mađarskom reditelju Ištvanu Sabu, večeras je u Sava centru počeo 46. Fest.

Film/TV petak 23.02. 20:00 Komentara: 3

Sabo: Svaka ideologija želi da menja naše živote

Jedan od najcenjenijih mađarskih filmskih reditelja poslednjih decenija, prvi mađarski dobitnik Oskara, Ištvan Sabo, dobitnik priznanja "Beogradski pobednik" za izuzetan doprinos filmskoj umetnosti, kaže da je posao filmskih stvaralaca da ispričaju nešto važno i da to urade na zabavan način, a nagrade su sredstvo do tog cilja.

Film/TV petak 23.02. 19:25 Komentara: 2
strana 1 od 1498 idi na stranu