Dodelom nagrada završen 41. Festival filmskog scenarija

Uručenjem nagrada i projekcijom filma "Na mlečnom putu" Emira Kusturice, sinoć je u amfiteatru "Danilo Bata Stojković" u Vrnjačkoj Banji završen 41. Festival filmskog scenarija.

Kultura

Izvor: Tanjug

Petak, 18.08.2017.

08:22

Dodelom nagrada završen 41. Festival filmskog scenarija

Prva nagrada pripala je Bojanu Vuletiću za film "Rekvijem za gospođu J", druga Vuletu Žuriću za film "Slepi putnik na brodu ludaka" u režiji Gorana Markovića, a treću su podelili Dimitrije Vojnov za "Jesen samuraja" (reditelj Danilo Bećković) i Ivan Marinović za svoje ostvarenje "Igla ispod praga".

Specijalna nagrada festivala, odlukom žirija u kome su bili Filip Dautović (predsednik), Stevan Filipović i Milan Jelić, otišla je u ruke Luke Bursaća koji je za debitanski film "Afterparti" dobio i nagradu "Slavko Lazarević" lista "Ilustrovana politika".

Tu odluku je doneo žiri kritike, u sastavu Vladimir Džudović, Srđan Jokanović (predsednik) i Miroljub Dugalić.

Glumcu Milanu Vasiću uručena je replika rimskog novčića za izuzetan doprinos afirmaciji ovogodišnjeg festival, odlukom žirija grada domaćina koji su činili Dane Stanojčć, zamenik predsednika Skupštine opštine Vrnjačka Banja, Ivan Trifunović, direktor Turističke organizacije Vrnjačka Banja i Nina Stamenić, direktor hotela "Solaris resort".

Laureati su zahvalili žiriju, organizatorima i svim učesnicima što istrajavaju u pisanju scenarija, koji je "embrion svakog filma", a posebno publici koja je svih prethodnih dana pratila filmove.

Od 13. avgusta u takmičarskom programu prikazano je 14 filmova, a Kusturičino ostvarenje van konkurencije.

Publika je gledala filmove "Vetar" po scenariju Ane Rodić u režiji Tamare Drakulić, "Zona Zamfirova, drugi deo" scenarista Ivane i Miroslava Mitića, u režiji Juga Radivojevića, "Rekvijem za gospođu J" Bojana Vuletića, "Afterparti" po scenariju i u režiji Luke Bursaća, "Ime: Dobrica, prezime:nepoznato" Srđe Penezića, "Jesen samuraja" (Dimitrije Vojnov/Danilo Bećković).

Na programu su i "Igla ispod praga" Ivana Marinovića"Kozje uši" (Vladislava Vojnović/Marko Kostić), "Naši očevi, majke i njihova deca" Sanje Savić, "Povratak" Predraga Jakšića, "Santa Maria della Salute" Zdravka Šotre, "Slepi putnik na brodu ludaka" (Vule Žurić/Goran Marković), "Stado" (Nebojša Romčević/Nikola Kojo), "Biser Bojane" (Vladan Đurđević/Milan Karadžić).

Kao prateći program organizovana je Letnja škola filmske dramaturgije "Slobodan Stojanović", Letnja škola filmske kritike, promocije knjiga "Mrtvi" Slobodana Novakovića i "Kosovo, vera i pomirenje" Gorana Radovanovića, izložba "Mija Aleksić - biti glumac" i simpozijum posvećen aktivnostima Jugoslovenske kinoteke.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 0

Pogledaj komentare

0 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Uništeno; Zelenski: Hvala na preciznosti

U ukrajinskom napadu na vojni aerodrom na Krimu u sredu ozbiljno su oštećena četiri lansera raketa, tri radarske stanice i druga oprema, saopštila je danas Ukrajinska vojna obaveštajna agencija.

14:21

18.4.2024.

1 d

Podeli: