"Jupiterov mesec": Film koji govori više o identitetu, nego o politici

Gošća 24. Festivala evropskog filma je Viktoria Petranji, producentkinja filma „"Jupiterov mesec“" reditelja Kornela Mundruca, koji se prikazuje u Glavnom takmičarskom programu.

Kultura

Izvor: Tanjug

Ponedeljak, 17.07.2017.

18:40

Foto: YouTube Screenshot

Petranji je na konferenciji za novinare rekla da je “Jupeterov mesec” u poređenju sa ostvarenjem “"Beli bog"”, koji je prikazan pre tri godine na Paliću, kompleksniji i tehnički zahtevniji, da su želeli veći izazov i to dobili.

Na početku filma mladi migrant biva ustreljen dok ilegalno prelazi granicu. Prestravljen i u šoku, ranjeni Arijan dobija sposobnost da levitira, a iz izbegličkog kampa ga izvlači doktor Stern u nameri da iskoristi njegovu neobičnu tajnu. Petranji je objasnila da je potresna scena prelaska srpsko-mađarske granice na početku filma, snimana iz sekvenci i bilo je vrlo zahtevno povezati ih kako bi dobili jedno iskustvo koje oduzima dah, dinamično trčanje.

Proganjani od strane besnog upravnika kampa, begunci su u stalnom pokretu za sigurnošću i novcem, a Stern, koji je otpušten iz bolnice pošto je njegovom greškom preminuo pacijent, koristi Arijanove sposobnosti kako bi zaradio.

Ona je objasnila da nisu imali nameru da upute direktnu kritiku ni da budu politični, da su ideju dobili mnogo pre izbijanja migrantske krize i da su još tada imali potrebu da pričaju o današnjoj Evropi.

"Želeli smo da pokažemo bajku, slike koje će reflektovati haos i hiljadu pitanja koja nas muče, želeli smo da pokrenemo pitanja i podstaknemo ljude da razmišljaju o onome što nam se dešava, a ne da uputimo direktnu kritiku”", pojasnila je Petranji koja već 20 godina sarađuje sa Mundrucom i dodala da im je bila namera da skrenu pažnju na to u kolikom smo problemu.

Na pitanje o tome kakve su reakcije na film bile u Mađarskoj posebno zbog teme korupcije koja se provlači kroz priču, Petranji je rekla da nije čula negativne komentare vezane za političku konotaciju i sadržaj, već su uglavnom do nje dolazila pitanja kako su finansije dostupne za tako kritičan film.

Petranji je rekla da se film na različite načine može razumeti, a da je prema njenom mišljenju to film o prijateljstvu i povezivanju.

"“Da biste se povezali, morate da znate ko ste zaista i kroz borbu doktora hteli smo da prikažemo njegovo putovanje na kome uči o tome kako ponovo da bude deo društva, na kome menja svoja verovanja. Davno je izgubio sebe i povezivanjem sa strancem, koji ima drugačije vrednosti i sposobnosti, on traži sebe. I ovaj film je mnogo više o identitetu nego o politici. Imate sposobnost da ponovo počnete da verujete i to je oslobađajuće"”, istakla je Petranji.

O saradnji sa Mundrucom, Petranji je rekla da su oni pre svega veliki prijatelji i da se svakog dana bude sa novim izazovom te tako trenutno pripremaju njegov prvi film koji neće biti sniman na mađarskom jeziku, već na engleskom u holivudskom studiju.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 0

Pogledaj komentare

0 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Uništeno; Zelenski: Hvala na preciznosti

U ukrajinskom napadu na vojni aerodrom na Krimu u sredu ozbiljno su oštećena četiri lansera raketa, tri radarske stanice i druga oprema, saopštila je danas Ukrajinska vojna obaveštajna agencija.

14:21

18.4.2024.

1 d

Podeli: