Ikona horora: Umro reditelj Džordž Romero

Poznati reditelj horor filmova Džordž Romero, kreator zombi žanra, umro je u 78. godini, posle "kraće borbe sa agresivnom obliko raka pluća".

Kultura

Izvor: B92

Ponedeljak, 17.07.2017.

12:00

Ikona horora: Umro reditelj Džordž Romero

"Legendarni američki reditelj Džordž A. Romero umro je u nedelju 16. jula dok je slušao muziku iz omiljenog filma 'Miran čovek' sa Džonom Vejnom", saopštio je njegov menadžer Kris Roi i dodao da je Romero umro mirno, u snu.

Romero je reditelj koji gotovo potpuno samostalno odgovoran za nastanak žanra zombi filmova kakve poznajemo danas. Njegovi najpoznatiji filmovi su "Noć živih mrtvaca" iz 1968. i "Zora živih mrtvaca", iz 1978, koji su imali mnogo manje uspešnih nastavaka.

Tokom karijere je režirao i napisao scenarija za više od 20 filmova, a često se i sam pojavljivao u svojim ostvarenjima.

Nedavno je, u jednom intervjuu, izjavio da priprema novi film ("Road of the Dead"), koji je trebalo da bude nešto kao zombi varijanta "Pobesnelog Maksa", postapokalitipična priča o motorizovani zombijima, koju je trebalo da producira.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

11 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Bure baruta pred eksplozijom: Počinje veliki rat?

Bliski istok, zbog promene ravnoteže snaga i dubokih kriza, pre svega palestinsko-izraelske, može se smatrati buretom baruta i ima potencijal da dovede ne samo do regionalnog sukoba, već i do globalnog konflikta.

20:40

17.4.2024.

18 h

Politika

Mediji: Ultimatum za Srbiju

Višegodišnja dilema "Kosovo ili Evropska unija", koja je lebdela nad Srbijom, dobiće svoj praktični izraz sledeće nedelje, pišu mediji.

13:01

17.4.2024.

1 d

Podeli: