"Maša i medved" pred zabranom jer "ugrožavaju bezbednost Ukrajine"

Nevladina organizacija Savet društvene bezbednosti podnela je ukrajinskom parlamentu, agenciji za bioskope i radio-difuznoj agenciji zahtev za zabranu ruskog crtanog filma "Maša i medved" zbog toga što "ugrožava bezbednost Ukrajine", preneo je Tas.

Kultura

Izvor: Beta

Ponedeljak, 10.07.2017.

17:17

Foto: YouTube Screenshot

"Taj crtani film je propagandni medijski proizvod Rusije koji je veoma opasan za ukrajinsku bezbednost", navela je u saopštenju ta NVO iz Odese.

Prema njima, "ruski propagandisti šalju deci jasan signal - medved, tradicionalni simbol Rusije, predstavljen je kao veliki i jaki junak koji bez posledica uzima tuđu imovinu, kuće i zemlju".

Ti aktivisti tvrde da je "Maša i medved" "propagandni instrument koji deci nameće pozitivnu sliku Rusije".

Ukrajinci sada nisu u mogućnosti da gledaju više od 600 ruskih filmova otkako je 2015. stupio na snagu Zakon o zaštiti informacionog prostora kojim su zabranjeni filmovi koji sadrže "rusku propagandu". Predsednik Petro Porošenko je 2016. potpisao zakon koji zabranjuje prikazivanje ruskih filmova nastalih posle 1. januara 2014. zbog "povišenog nivoa zaštite nacionalne bezbednosti u informacionoj sferi".

U Ukrajini postoji sve širi spisak ruskih i svetskih kulturnih radnika koji "predstavljaju pretnju nacionalnoj bezbednosti zemlje", na kom se trenutno nalazi 83 ljudi.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

89 Komentari

Možda vas zanima

Podeli: