Najbolji filmovi 2017. godine (dosad)

Tek smo na polovini godine, ali su se neki filmovi već izdvojili kao izvanredna nova ostvarenja, koja vredi pogledati i pre nego što prođu test vremena.

Kultura

Izvor: Guardian

Četvrtak, 29.06.2017.

11:00

Najbolji filmovi 2017. godine (dosad)
Foto: YouTube Screenshot

Predstavljamo vam neka od njih:

"After the Storm"

Japanski reditelj Hirokazu Koreeda snimio je novi film koji je jednim delom porodična drama, a drugim prava krimi poslastica.

"Aquarius"

Sonja Braga igra intelektualku koja odbija da napusti svoj stan uprkos pokušajima gramzivih preduzetnika da sruše zgradu u kojoj živi. Film je ocenjen kao izvanredan prikaz korupcije u Brazilu.

"Cameraperson"

Kirsten Džonson napravila je kolaž o svojoj karijeri u kinematografiji.

"Baby Driver"

Zanimljivi film o Anselu Elgortu, beguncu kog problemi sa tinitusom teraju da uz najglasniju muziku izvodi impresivne manevre kako bi umakao zakonu. U ovom ostvarenju Edgara Rajta igraju Džon Hem, Džejmi Foks i Kevin Spejsi.

"Certain Woman"

Film prati četiri žene koje igraju Lora Dern, Mišel Vilijam, Lili Gledstoun i Kristen Stjuart čiji se životi na neobičan način isprepleću.

"Endless Poetry"

Drugi deo delimično autobiografske trilogije majstora nadrealizma Alehandra Hodorovskog. Ovog puta, reditelj nas pušta u svoj raskalašni život u pedesetim godinama prošlog veka u Čileu.

"Elle"

Crna komedija sa Izabel Iper prati poslovnu ženu u njenoj misiji da pronađe čoveka koji ju je silovao.

"Free Fire"

Film maštovitog Bena Vitlija ruši granice žanrova u dinamičnom i živopisnom ostvarenju u kom igraju Kilijan Marfi, Bri Larson i Šarlto Kopli.

"Get Out"

Horor godine koji obožava i publika i kritika je paranoidni triler koji ruši sve tabue.

"Graduation"

Rumunski reditelj Kristijan Mungiu snimio je film o lekaru, koji čini sve da svoju ćerku progura na studije britanskog univerziteta.

"The Handmaiden"

Erotski triler Sare Voters "Fingersmith", preseljen je iz Britanije i iz knjige u Južnu Koreju i na filmsko platno u napetom ostvarenju Park Čan-vuka.

"I Am Not Your Negro"

Semjuel L. Džekson je narator priče o istoriji rasizma u SAD. On čita ideje intelektualca, esejiste i aktiviste Džejmsa Boldvina.

"Lady Macbeth"

Mračna drama reditelja Vilijama Oldrojda prati intrige, preljube i ubistvo u grofoviji Nortamberlend.

"La La Land"

Rajan Gosling i Ema Stoun igraju u omažu zlatnom dobu mjuzikla iz vizure reditelja Demijena Čazela.

"The Lego Batman Movie"

Mračni vitez od plastike vraća se u još jednom animiranom filmu o figuricama danskog proizvođača igračaka. Glas mu ponovo pozajmljuje urnebesni Vil Arnet.

"The Levelling"

Veterinarka na obuci vraća se na imanje na kom je odrasla i ponovo se suočava sa ocem s kojim je izgubila svaki kontakt. Ovo je prvenac rediteljke koja obećava Houp Dikinson Lič.

"Lion"

Još jedan debitantski film, ovog puta australijskog reditelja Garta Dejvisa. Reč je o filmu snimljenom po stvarnoj priči o usvojenom Indijcu (igra ga Dev Patel) koji ponovo stupa u kontakt sa biološkom porodicom.

"Logan"

Hju Džekmen u ulozi Volverina prati mladu devojku kroz razorenu distopijsku Ameriku. Ovo nije film o superherojima.

"The Love Witch"

Raskošni film En Biler je oda ostvarenjima iz šezdesetih i govori o veštici koja svojim moćnim eliksirima osvaja ljubavnike.

"Manchester by the Sea"

Kejsi Aflek poneo je kući Oskara za najbolju mušku ulogu za svoje tumačenje namučenog mladog čoveka u porodičnoj drami Keneta Lonergena.

"Moonlight"

Ovogodišnji dobitnik Oskara goori o mladom afroamerikancu, koji se suočava sa svojom seksualnošću u siromašnom predgrađu Majamija.

"Okja"

Netflix je napravio svoj prvi blokbaster sa neobičnom pričom o pravima životinja. Film o devojčici iz Koreje koja se bori da zadrži svoju ogromnu genetski modifikovanu svinju, režirao je talentovani Bong Džun-ho.

"The Other Side of Hope" (Toivon tuolla puolen)

Finski reditelj Aki Kaurismaki, poznat po komedijama, ovog puta govori o izbegličkoj krizi. Sirijac se upoznaje sa vlasnikom kafića, koji mu pomaže da stane na svoje noge.

"Personal Shopper"

Kristen Stjuart ponovo je sarađivala sa francuskim rediteljem Olivijeom Asajom, a rezultat je mračna i egzotična priča o asistentkinji slavnih koja veruje da je proganja njen mrtvi brat blizanac.

"A Quiet Passion"

Terens Dejvis snimio je film o američkoj pesnikinji Emili Dikinson sa Sintijom Nikson u glavnoj ulozi.

"T2 Trainspotting"

Postava i reditelj hita iz 1996. vraćaju se u nastavku više od 20 godina kasnije. Priča prati sada sredovečne likove kultnog "Trejnspotinga".

"Their Finest"

Adaptacija komičnog romana Lise Evans prati Džemu Arterton, kao spisateljicu koja počinje da pravi propagandne filmove u Drugom svetskom ratu i Bila Naja, kao zvezdu tog vremena, koji nevoljno pristaje da se pojavi u jednom od njih.

"Toni Erdmann"

Nemačka rediteljka Maren Ade nominovana je za Oskara zahvaljujući komediji o starom šaljivdžiji Vinfridu (igra ga Peter Simonišek), koji dolazi u goste svojoj uštogljenoj ćerki i preuzima lažni identitet gurua po imenu Toni Erdman.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

73 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Ukrajinci saopštili: Obustavljamo

Ukrajinske vlasti saopštile su večeras da su obustavile svoje konzularne usluge u inostranstvu za muškarce starosti od 18 do 60 godina, pošto je ukrajinska diplomatija najavila mere za vraćanje u zemlju onih koji mogu da idu na front.

21:57

23.4.2024.

1 d

Podeli: