Mira Furlan otkrila zašto se nikada neće vratiti u Hrvatsku

Mira Furlan će ponovo igrati u hrvatskom pozorištu zbog uloge u predstavi "Kasandra“, prema istoimenom romanu nemačke književnice Kriste Volf, a za tamošnje medije progovorila je iz svog kalifornijskog doma u kojem živi više od 20 godina.

Podeli
foto: getty
foto: getty

Šezdesetjednogodišnja Mira ističe da za njen status koji je imala u bivšoj Jugoslaviji u Americi niko ne mari.

“Amerika je, kao što znamo, vrlo zatvorena zemlja, koju ne zanima ništa osim nje same. Mislim da većina Amerikanaca ni ne zna gde je tačno bila Jugoslavija. Kao što ne znaju ni gde su nove zemlje nastale na tom prostoru. Sve je to za većinu stanovništva nepoznanica. Ne znam statistiku, ali ogroman broj njih nema ni pasoš, jer im nikad nije palo na pamet da izlaze iz svoje ogromne zemlje. Tako da je za njih priča o nekom, navodno, visokom statusu u nekoj opskurnoj zemlji za koju nisu čuli ni dok je postojala, a kamoli kad je prestala da postoji, potpuno jedna neuverljiva i mutna priča“, rekla je za portal "Azra“.

Mira dodaje da je emigracija teška disciplina, jer čovek mora da promeni sopstveni stav i pristane na tuđu sliku o sebi. Ispričala je i zašto se nikada neće vratiti u Hrvatsku.

“Tokom svojih nedavnih boravaka u Hrvatskoj shvatila sam da je čitav prostor toliko zagađen senzacionalizmom, vulgarnošću i primitivnim nacionalističkim diskursom, koji se nije promenio od devedesetih kad sam otišla, da sam zaključila kako tu, zapravo, više nemam šta da tražim. To je tužna pomisao. Ali, nažalost, istinita. A istinu treba prihvatiti, nemamo drugog izbora“, zaključila je.

Film/TV

Filmovi Soni studija ekskluzivno na Festu 2018

Filmski naslovi Advokat, Jahač, Putovanje života i trenutno najatraktivniji naslov Skrivena ljubav koji nam stižu iz holivudskog studija Soni na ovogodišnjem međunarodnom festivalu FEST 2018 imaće svoje premijerne i jedine projekcije jer se ovi filmovi neće naći na repertoaru domaćih bioskopa po završenom festivalu.

Film/TV četvrtak 22.02. 13:10 Komentara: 0

Sutra počinje 46. Fest

Međunarodni filmski festival - Fest, 46. po redu, počinje sutra, a do 4. marta biće prikazano 116 filmova u 12 bioskopskih sala širom Beograda.

Film/TV četvrtak 22.02. 11:50 Komentara: 0
strana 1 od 1497 idi na stranu