Drugi festival "Dok'n'Ritam" u DKSG

Drugi Festival muzičkog dokumentarnog filma "Dok'n'Ritam" počinje sutra u Domu kulture "Studentski grad". Takmičarski program čine međunarodna i domaća selekcija, a specijalni program će obuhvatiti revijalne filmove, koncerte, tribine, razgovore o muzičkim knjigama i predstavljanje dokumentaraca u nastanku.

Kultura

Izvor: Tanjug

Sreda, 31.05.2017.

19:00

Drugi festival

Festival će otvoriti tribina o položaju žena na regionalnoj muzičkoj sceni na kojoj će govoriti Branka Glavonjić (RTS), Sara Renar, Bojana Vunturišević, Maja Cvetković (E-Play), Ljiljana Zdravković (Rock radio), Tatjana Nikolić, vođa projekta "Rock kamp za devojčice" i Sandra Rančić (D'n'R).

Na otvaranju festivala nastupiće regionalna zvezda mlađe generacije Sara Renar, a tokom festivala planirana su još dva koncerta. Do 4. juna biće prikazana dokumentarna ostvarenja koja se bave različitim muzičkim žanrovima i autorima.

U okviru takmičarskog programa biće, između ostalog, prikazani filmovi "No smoking in Sarajevo" - dokumentarac o bendu "Zabranjeno pušenje", "Neka je dan radostan" o poznatoj makedonskoj rok grupi "Kulturno umetnički rabotnici".

Publika će imati priliku da pogleda i filmove "Soul train", "Panta dospeo na kazan" i "Zašto je Dragan napravio orkestar", zatim ostvarenja koja govore o pop rok sceni 70-ih godina na ovim prostorima, grupama "Lutajuća srca" i "Buldožer" - "Lutajuća srca - arhiv emocija" i "LP FILM Buldožer - Pljuni istini u oči".

"Najvažniji dečko na svetu" predstaviće fanove Džastina Bibera, a tu je i neobična priča o ljudima koji se prerušavaju u stripske i filmske heroje "Vanila Stop!" u Vice produkciji.

U revijalnom delu publika će imati priliku da premijerno u regionu pogleda film "Rumble: The Indians Who Rocked the World" ("Gruvanje: Indijanci koji su uzdrmali svet") o ulozi indijanaca u istoriji popularne muzike, dok će srpsku premijeru imati film "Eat That Question: Frank Zappa in His Own Words" o Frenku Zapi, jednom od najuticajnijih muzičara druge polovine 20. veka.

U specijalnom programu nazvanom "Notabuk" biće predstavljene knjige koje se bave muzikom i muzičarima, kao i prva muzička knjižara iz regiona - "Rockmark", koja na svojim policama trenutno broji više od 800 naslova.

Razgovaraće se o knjigama posvećenim Kurtu Kobeinu, Brusu Springstinu, "Dorsima", a biće predstavljena i najnovija biografija Princa, kao i "Lagunina" izdanja "Godine na 6" Vlade Džeta i "Kada kažeš da sam tvoj" Gorana Skrobonje.

Organizatori skreću pažnju na program "Work in progreš" koji će predstaviti muzičke dokumentarce u nastanku: "Rokopisac" Milana Nikodijevića o novinaru i publicisti Petru Peci Popoviću, "Kargo" Biljane Tutorov o Darku Rundeku i Kargo Orkestru, zatim dokumentarac o Tusti, prerano preminulom pevaču sastava "KUD Idijoti", hrvatskog reditelja Andreja Korovljeva i "BPM" Pavla Terzića o elektronskoj muzici.

U okviru festivala razgovaraće se o uticaju žena na muzičku scenu regiona danas, kao i o značaju muzičkih dokumentaraca i festivala muzičkog dokumentarnog filma u okruženju.

Žiri drugog "Dok'n'Ritam" festivala čine direktor festivala dokumentarnog rok filma DORF Toni Šarić, muzičar Rambo Amadeus i reditelj Mladen Đorđević, a biće dodeljena i nagrada publike.

"Dok'n'Ritam na bis" biće održan u Centru za kulturu "Vlada Divljan" od 20. do 24. juna.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 0

Pogledaj komentare

0 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Uništeno; Zelenski: Hvala na preciznosti

U ukrajinskom napadu na vojni aerodrom na Krimu u sredu ozbiljno su oštećena četiri lansera raketa, tri radarske stanice i druga oprema, saopštila je danas Ukrajinska vojna obaveštajna agencija.

14:21

18.4.2024.

1 d

Podeli: