Poslednji dani Španskog metra

Institut Servantes je pripremio za poslednje dane Španskog metra u sredu i četvrtak, po dve projekcije u 19:00 i 21:00h.

Kultura

Izvor: B92

Utorak, 30.05.2017.

10:22

Poslednji dani Španskog metra
Ta divna mladost (Foto: Institut Servantes)

U sredu vrata Kulturnog centra Beograda otvaraju špansko-francuski film “Ta divna mladost” Haima Rosalesa i peruanska komedija “U četrdesetim” Bruna Ascenza. Poslednjeg dana festivala, u četvrtak, nas očekuje autorski film “Podneblja” rađen u peruansko-kolumbijskoj produkciji i već rasprodat film “Bar” Aleksa de la Iglesijasa koji je otvorio festival u prepunoj dvorani. Nakon festivala ciklus savremenog filma biće prikazan u Kulturnom centru Novi Sad, a film “Bar” će nastaviti svoj bioskopski život. Ulaznice po ceni od 250 dinara mogu se pronaći na blagajni Kulturnog centra Beograda.

“Ta divna mladost” reditelja Haima Rosalesa nam dovodi na male ekrane mlade španske glumce, Ingrid Garsiju Jonson i Karlosa Rodrigesa, koji su svojom glumom privukli pažnju španske publike i kritike. Natalija i Karlos su mladi par, koji nemaju prilike za školovanje i u stalnoj su potrazi za poslom. Pripadaju mladoj generaciji koja ne vidi perspektivu i svoju svakodnevnicu provodi na društvenim mrežama. Uprkos teškoj situaciji Natalija ostaje u drugom stanju što će im zakomplikovati život. Natalija brže odrasta i počinje, na svoj način, da se bori za bolji život. Život u paru postaje nepodnošljiv.

Peruanska komedija “U četrdesetim” Bruna Ascenza nam donosi na komičan način isto pitanje, šta smo uradili sa svojim životom. Grupa ljudi od svojih četrdesetak godina, suočava se sa svojom prošlošću, sadašnjošću i budućnošću na proslavi povodom 20 godina od mature, koja će ih navesti da se zapitaju u kom pravcu idu njihovi životi.

Peruansko – kolumbijska drama “Podneblja” Enrike Peres spada u autorske filmove koji ispituje kako i klima ima uticaje na ljudske živote. Tri žene različitih godina i porekla žive u tri regiona Perua. Eva je devojčica čija seksualnost se budi u okruženju tropske klime Amazonije. Viktorija je bogata stanovnica Lime koja čuva tragičnu tajnu zbog koje je njen život hladan i siv, poput grada u kojem živi. Zoraida je starica koja se susreće sa svojim najvećim strahovima pošto se vrati njen sin posle dužeg odsustvovanja. Tri regiona, tri žene, tri priče uslovljenje različitim geografijama, društvima i klimama u istoj, podeljenoj zemlji.

Film je osvojio nagradu žirija na Međunarodnom filmskom festivalu Las Americas, Teksas 2014 i nagrada EPIC za nove filmske stvaraoce koju dodeljuje Peruanska škola za filmsku industriju 2014.

Španski metar će zatvoriti španski film “Bar” Aleksa de la Iglesije koji se ponovo prikazuje zbog velikog interesovanja publike. Autorska prava za film “Bar” je otkupio DEXIM film tako da će u ovoj crnoj komediji uživati i nakon festivala bioskopska publika.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 0

Pogledaj komentare

0 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Bure baruta pred eksplozijom: Počinje veliki rat?

Bliski istok, zbog promene ravnoteže snaga i dubokih kriza, pre svega palestinsko-izraelske, može se smatrati buretom baruta i ima potencijal da dovede ne samo do regionalnog sukoba, već i do globalnog konflikta.

20:40

17.4.2024.

1 d

Svet

Uništeno; Zelenski: Hvala na preciznosti

U ukrajinskom napadu na vojni aerodrom na Krimu u sredu ozbiljno su oštećena četiri lansera raketa, tri radarske stanice i druga oprema, saopštila je danas Ukrajinska vojna obaveštajna agencija.

14:21

18.4.2024.

1 d

Podeli: