Iranski reditelj oslobođen iz zatvora pre isteka kazne

Iranski reditelj Kejvan Karimi, koji je u zatvoru zbog svog rada, oslobođen je posle odsluženja pet meseci od svoje jednogodišnje kazne zatvora. Karimi je rekao agenciji AP danas da nad njim nije izvršena ni kazna od 223 udaraca bičem.

Kultura

Izvor: Beta

Nedelja, 30.04.2017.

17:52

Iranski reditelj oslobođen iz zatvora pre isteka kazne
Printscreen YouTube/Tabakalera Donostia

"Želim da nastavim snimanje filmova, ali ne znam kako i u kojoj zemlji", rekao je Karimi.

Karimi, tridesetjednogodišnji iranski reditelj kurdskog porekla, možda je najpoznatiji u svetu po svom crno- belom minimalističkom filmu iz 2013. godine "Adventures of a Married Couple" (Avanture bračnog para). Film je prikazan na oko 40 filmskih festivala i osvojio je nagrade u Španiji i Kolumbiji.

On je jedan od nekoliko umetnika, pesnika, novinara, manekena i aktivista uhapšenih zbog svog izražavanja u akciji koji su sproveli pripadnici tvrde struje, protivnici predsednika Hasana Rohanija i njegove umerenije politike i napora da promoviše otvorenost prema svetu. ;

Karimi je oslobođen uoči predsedničkih izbora u zemlji koji se održavaju 19. maja.

Njemu je apelacioni sud prošle godine preinačio kaznu od šest godina zatvora izrečenu zbog "uvreda svetinjama" na jednogodišnju kaznu, ali nije izmenio kaznu od 223 udaraca bičem, koja, kako je sam rekao, nije izvršena.

Kako su tada rekli Karimi i njegovi advokati, presuda je izrečena na osnovu video snimka i filma koji je on režirao pod naslovom "Writing in the City" (Pisanje u gradu) koji se osvrće na političke grafite u Iranu od Islamske r volucije 1979. do spornih izbora 2009. godine.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 0

Pogledaj komentare

0 Komentari

Možda vas zanima

Podeli: