Ekipa legendarnog "Kuma" obeležila 45 godina filma

Ekipa čuvenog filma "Kum" Frensisa Forda Kopole okupila se sinoć u "Radio City Music" holu u Njujorku, povodom 45 godina od premijere tog filmskog klasika.

Izvor: Tanjug
Podeli
Printscreen YouTube
Printscreen YouTube

U prostoru uređenom da podseća na biblioteku Don Korleonea sa portretom Marlon Branda koji je za ulogu mafijaškog bosa dobio Oskara, još jednom su se okupili Kopola i glumci Al Paćino, Robert Duval, Džejms Kan, Dajan Kiton, Talija Šajer i Robert de Niro.

Veče je organizovao De Niro na zatvaranju svog "Tribeka" filmskog festivala, a tom prilikom su prikazana i prva dva dela "Kuma", priče o moćnoj njujorškoj mafijaškoj porodici Korleone, a Kopola se potom osvrnuo na zanimljivosti sa početka snimanja.

Svi su se prisetili vremena kada je Kopola bio mladi, još uvek neafirmisani reditelj, Paćino nepoznati pozorišni glumac i kada je samo nekolicina mislila da je bestseler Marija Puza dobar materijal za film.

"Bio sam razočaran kada sam prvi put pročitao Puzovu knjigu, jer je bila preobimna", izjavio je Kopola, nazvavši je šundom. Kada je počelo snimanje, pojavile su se glasine da će smeniti Kopolu, a producent "Paramount Pictures" nije želeo ni Branda, ni Paćina.

Brando je izneo svoju ulogu kada je napunio usta vatom kako bi Don Korleone izgledao "kao buldog", čak je i usvojio taj "šripavi šapat" kako bi dočarao mafijaškog bosa.

"Potpuno se pretvorio u lika koga je tumači", rekao je Kopola.

Legendarna je Kopolina borba da angažuje Paćina u ulozi Majkla Korleonea. Kako bi ubedio studio, Al Paćino je rekao da je prošao više audicija nego što može da se seti, čak je i rekao Kopoli: "U redu je. Sarađivaćemo nekom drugom prilikom. Ima i drugih stvari da se rade".

Ali Kopola je bio uporan i uspeo u svojoj ideji da Paćino tumači jednog od članova porodice Korleone, dok je Paćino sinoć priznao da je bio skeptičan i razmišljao da to i nije tako dobra uloga, čak je u jednom trenutku pomislio da će to biti najgori film ikad snimljen.

Kopola se prisetio i da su ga tada u studiju "MGM" pitali kako misli da napravi film koji je umetnički kvalitetan i finansijski isplativ, na šta je slavni režiser odgovorio "rizikujući".

Nije jedino Brando (1924-2004) nedostajao na proslavi, članovi ekipe su se prisetili i Džona Kazala (1935-1978) koji je tumačio Freda Korleonea, kao i direktora fotografije Gordona Vilisa (1931-2014).

Film/TV

116 filmova, 12 bioskopskih sala: Danas počinje 46. Fest

Međunarodni filmski festival - Fest, 46. po redu, počinje danas, a do 4. marta biće prikazano 116 filmova u 12 bioskopskih sala širom Beograda. Fest će ugostiti više od 40 stvaralaca iz inostranstva, a na otvaranju kultnom mađarskom reditelju Ištvanu Sabu biće uručena nagrada "Beogradski pobednik" za izuzetan doprinos filmskoj umetnosti.

Film/TV petak 23.02. 08:50 Komentara: 0

Filmovi Soni studija ekskluzivno na Festu 2018

Filmski naslovi Advokat, Jahač, Putovanje života i trenutno najatraktivniji naslov Skrivena ljubav koji nam stižu iz holivudskog studija Soni na ovogodišnjem međunarodnom festivalu FEST 2018 imaće svoje premijerne i jedine projekcije jer se ovi filmovi neće naći na repertoaru domaćih bioskopa po završenom festivalu.

Film/TV četvrtak 22.02. 13:10 Komentara: 0

Sutra počinje 46. Fest

Međunarodni filmski festival - Fest, 46. po redu, počinje sutra, a do 4. marta biće prikazano 116 filmova u 12 bioskopskih sala širom Beograda.

Film/TV četvrtak 22.02. 11:50 Komentara: 0
strana 1 od 1497 idi na stranu