Sedamdeset godina od premijere filma "Slavica"

Prvi dugometražni igrani film snimljen u posleratnoj Jugoslaviji "Slavica" biće prikazan sutra u Jugoslovenskoj kinoteci, tačno 70 godina od premijere.

Izvor: Tanjug
Podeli
Foto: NetFilm / Youtube screenshot
Foto: NetFilm / Youtube screenshot

Ratna drama, po scenariju i u režiji Vjekoslava Afrića, snimljena je u produkciji beogradskog "Avala filma". Snimatelj je bio Žorž Skrigin, a naslovnu ulogu igrala je Irena Kolesar.

Radnja ovog svojevremeno veoma popularnog filma, koji je tokom dve decenije bio najgledanije domaće ostvarenje, odigrava se u Dalmaciji četrdesetih godina 20. veka.

Siromašna devojka Slavica i mladi ribar Marin suočavaju se sa problemima u sredini koja ne odobrava njihovu ljubav zbog klasne podeljenosti društva.

Kada se u Dalmaciji podiže ustanak protiv italijanske okupacione vlasti, njih dvoje zajedno sa grupom zadrugara sakrivaju tek sagrađeni ribarski brod, kako bi ga predali partizanima.

Okupator ih zarobljava, ali ih partizani oslobađaju i oni se priključuju ustanku.

U jednoj bici na moru Slavica gine, a njihov brod, jedan od začetaka Jugoslovenske ratne mornarice, dobija njeno ime.

Uz Irenu Kolesar, koja je zahvaljujući ovoj ulozi postala velika zvezda, u glumačkom ansamblu su Marjan Lovrić, Jozo Laurenčić, Braslav Borozan, Dejan Dubajić, Dubravko Dujšin i drugi.

Na specijalnoj projekciji u Kinoteci film "Slavica" biće prikazan sa francuskim titlom.

strana 1 od 40 idi na stranu