Sedamdeset godina od premijere filma "Slavica"

Prvi dugometražni igrani film snimljen u posleratnoj Jugoslaviji "Slavica" biće prikazan sutra u Jugoslovenskoj kinoteci, tačno 70 godina od premijere.

Kultura

Izvor: Tanjug

Petak, 28.04.2017.

17:35

Sedamdeset godina od premijere filma
Foto: NetFilm / Youtube screenshot

Ratna drama, po scenariju i u režiji Vjekoslava Afrića, snimljena je u produkciji beogradskog "Avala filma". Snimatelj je bio Žorž Skrigin, a naslovnu ulogu igrala je Irena Kolesar.

Radnja ovog svojevremeno veoma popularnog filma, koji je tokom dve decenije bio najgledanije domaće ostvarenje, odigrava se u Dalmaciji četrdesetih godina 20. veka.

Siromašna devojka Slavica i mladi ribar Marin suočavaju se sa problemima u sredini koja ne odobrava njihovu ljubav zbog klasne podeljenosti društva.

Kada se u Dalmaciji podiže ustanak protiv italijanske okupacione vlasti, njih dvoje zajedno sa grupom zadrugara sakrivaju tek sagrađeni ribarski brod, kako bi ga predali partizanima.

Okupator ih zarobljava, ali ih partizani oslobađaju i oni se priključuju ustanku.

U jednoj bici na moru Slavica gine, a njihov brod, jedan od začetaka Jugoslovenske ratne mornarice, dobija njeno ime.

Uz Irenu Kolesar, koja je zahvaljujući ovoj ulozi postala velika zvezda, u glumačkom ansamblu su Marjan Lovrić, Jozo Laurenčić, Braslav Borozan, Dejan Dubajić, Dubravko Dujšin i drugi.

Na specijalnoj projekciji u Kinoteci film "Slavica" biće prikazan sa francuskim titlom.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

14 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Uništeno; Zelenski: Hvala na preciznosti

U ukrajinskom napadu na vojni aerodrom na Krimu u sredu ozbiljno su oštećena četiri lansera raketa, tri radarske stanice i druga oprema, saopštila je danas Ukrajinska vojna obaveštajna agencija.

14:21

18.4.2024.

1 d

Podeli: