"Srpski filmovi za strance" u KC Gradu

Projekcijom filma "Tilva Roš" reditelja Nikole Ležaića 4. aprila u Kulturnom centru "Grad" biće otvoren ciklus "Srpski filmovi za strance" (Serbian Films For Foreigners).

Kultura

Izvor: B92

Petak, 31.03.2017.

14:20

Uzbudljivi, intimni, bučni, duhoviti, dramatični i u stalnom preispitivanju sveta oko sebe, srpski filmovi novije produkcije biće predstavljeni u Kulturnom centru "Grad" na posve novi način.

Uz prevod na engleski jezik, praćeni razgovorom saautorskom ekipom, takođe na engleskom jeziku, četiri odabrana filma započeće priču zvanu "Srpski filmovi za strance". Na programu će, pored ostvarenja "Tilva Roš", biti i "Krugovi" Srdana Golubovića (18. aprila), "Pored mene" Stevana Filipovića (16. maja) i dokumentarac "Cinema Komunisto" Mile Turajlić (30. maja). Cilj ovog programa, koji organizuju "Ključaonica" i "Grad", jeste da domaću filmsku produkciju približi sve brojnijoj populaciji stranaca koji žive i rade u Beogradu ili pak na svom putovanju otkrivaju srpsku prestonicu i njenu kulturnu ponudu.

S obzirom na to da se srpski filmovi retko prikazuju u bioskopima uz prevod na engleski ili neki drugi strani jezik, ciklus "Serbian Films for Foreigners" pokušaće da približi ove filmske priče svima koji su zainteresovani da prate ono što se proteklih godina dešavalo u domaćoj produkciji. Svaku filmsku projekciju pratiće razgovor na engleskom jeziku sa autorima i autorkama odabranih filmova, tokom kojih će prisutni moći da se uključe u diskusiju i sa ostalima podele svoje utiske, razmišljanja i osećanja koja su u njima probudili filmovi.

Osim toga, vrata SFFF-a otvorena su i za sve domaće filmofile koji još jednom žele da se podsete nekih od najzanimljivijih novijih srpskih igranih i dokumentarnih filmova, kao i da učestvuju u raspravi na engleskom jeziku, razmenjujući svoje doživljaje filma sa ljubiteljima sedme umetnosti iz celog sveta. Zanimljivo je da za ovaj filmski ciklus u prodaju neće biti puštene standardne ulaznice, već će na izlazu biti postavljena kutija "Pay what you want" ("Plati koliko želiš"). U slučaju da se publici film dopadne ili da diskusija koja potom usledi bude naročito zanimljiva, svako može da pruži svoju novčanu podršku u iznosu koji sam odabere.

Cinema Komunisto (trailer) from Mila Turajlic on Vimeo.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 1

Pogledaj komentare

1 Komentari

Možda vas zanima

Svet

16.700 vojnika raspoređeno: Počelo je...

Filipinske i američke trupe počele su danas vojne vežbe "Balikatan" u Filipinima, koje će trajati do 10. maja, a uključivaće i pomorske vežbe u Južnom kineskom moru, na čije teritorije polažu pravo i Kina i Filipini.

12:24

22.4.2024.

22 h

Društvo

Roditelji, hitan apel

Tokom noći više maloletnih osoba zbrinuto je zbog teške alkoholisanosti, saopštila je beogradska služba Hitne pomoći.

10:58

21.4.2024.

1 d

Podeli: