"Uplašio me je intenzitet praznine te žene"

Reditelj i scenarista Bojan Vuletić uoči večerašnje srpske premijere svog filma "Rekvijem za gospođu J" kaže da je u tom ostvarenju želeo da sublimira sve probleme u društvu, ali i poručuje da dok god smo živi, ima nade.

Izvor: Tanjug
Podeli
Foto: Tanjug
Foto: Tanjug

Mirjana Karanović koja igra glavnu ulogu rekla je na današnjoj konferenciji za novinare u okviru Festa da nije očekivala da će lik gospođe J. biti toliki izazov i da je tek tokom realizacije shvatila "u kojoj meri je taj lik odsečen od bilo koje spoljašnje manifestacije onoga što nosi unutar sebe".

"Nisam imala kao glumica čime da manipulišem. Sve sam morala da sakrijem i sve vreme sam razmišljala da je reditelj odgovoran i prepustila se tome da me on vodi", objasnila je Karanović.

Gledajući film Karanović kaže da je zapravo uvidela prazninu te žene.

"Uplasio me je intenzitet njene praznine, ona je stigla do pustinje, i tek gledajući film, shvatila sam taj lik", rekla je poznata glumica.

Ona je objasnila da predistorija priče gospođe J. u filmu jeste srećan brak i nežna veza sa mužem.

"Razmišljala sam kako je moguće da neko ne preboli odlazak druge osobe, da nekima treba mnogo vremena za to. Izgleda da postoje bića koja imaju smanjenu sposobnost da prežive gubitak, a okolnosti u kojima živi ne podržavaju je. Nema posao, oseća se kao višak, smetnja za budućnost svoje dece, teret. Ona je u svom svetu neko ko treba da ode i oslobodi ljude koje voli muke da žive sa njom", rekla je Karanović.

Ona je priznala da voli takve filmove, takav odnos prema životu "kada priznajemo trenutke beznadežnosti života ovde".

Ipak Karanović primećuje želju da se živi, da "mreža na kojoj stoji život na kraju izdrži teret svih nedaća".

"Film jeste optimističan, jer govori da je jedna ogromna poteškoća sklonjena u stranu i da je to mogućnost da se nastavi dalje", istakla je ona.

Film/TV

Kjubrik na bis u Jugoslovenskoj kinoteci

Zbog velikog interesovanja publike, Jugoslovenska kinoteka ponavlja ciklus filmova Stenlija Kjubrika, ovaj put u novoj zgradi u Uzun Mirkovoj. Izbor filmova kultnog reditelja na repertoaru je od 1. do 5. aprila, u Svečanoj sali Kinoteke.

Film/TV petak 31.03. 11:47 Komentara: 2
strana 1 od 44 idi na stranu