Bosanci snimaju film o jednom od najvećih hajduka

U produkciji Studija Perić, iz Tomislavgrada, u maju ove godine bi trebalo da izađe film “Hajduk”, koji govori o životu najpoznatijeg hercegovačkog hajduka Mijata Tomića.

Kultura

Izvor: B92

Nedelja, 19.02.2017.

20:30

Bosanci snimaju film o jednom od najvećih hajduka

Snimanje filma počelo je u maju prošle godine, a u narednih par meseci bi trebalo da se snime i poslednji kadrovi ovog istorijskog filma.

Samo snimanje bilo je veoma zahtevno, s obzirom na to da su se koristile autentične lokacije za snimanje, a većina njih bila je navelikim nadmorskim visinama. Najveći broj scena snimljen je u Parku prirode Blidinje, Dunavskom polju, Tešnju i na planinama Čvrsnica i Vran. U realizaciju samog filma uključeno je više od 150 ljudi, uključujući glumce i statiste.

Glavnu ulogu, lik MijataTomića, tumači hrvatski glumac Josip Tabak. Desnu ruku poznatog hajduka igra bokser Damir Beljo, a lik kuma Ilije tumači Goran Grgić, poznati hrvatski glumac. Sado Seferović igra kadiju i zapovednika cele duvanjske regije. U ulozi Crnog Arapina, ubice MijataTomića, našao se sportista, glumac i multitalentovani umetnik Borko Brajović iz Prijepolja. Na ideju Brajovića u priču su uključena još dva Prijepoljca – Mihailo Božović, koji je komponovao muziku za film, i Sabahudin Muranović Muran, jedan od najboljih crtača stripa na prostorima biše Jugoslavije.

Iz produkcije SP film kažu da je ovo početak nove kinematografije u BiH, i da bez podrške celokupnog glumačkog tima ne bi uspeli da realizuju ovaj projekat. Nedavno se na YouTube-u pojavio i trejler filma o hercegovačkom hajduku.

O liku Crnog Arapina

Crni Arapin je bio elitni i profesionalni turski vojnik. Opaki, hladnorvni ubica bez milosti i straha, koji seje strah svuda gde se pojavi.

Smatralo se da jedini ko je mogao da ubije i donese glavu jednog od najhrabrijih hajduka - Mijata Tomića, jeste Crni Arapin, zbog čega ga unajmljuje lokalna vlast.

Arapinu je za krvavi zadatak ponuđena i velika suma novca, ukoliko donese Mijatovu glavu.

O Borku Brajoviću

Borko Brajović za nastavak glumačke karijere ima ozbiljne planove, ali i ponude.

Nakon “Hajduka”, Brajović će se pojaviti u još jednom epskom filmu, smeštenom u 17. veku, u kome mu je ponuđena glavna muška uloga.

Takođe, dobio je ponudu za televizijsku seriju domaće produkcije, kao i film u režiji Nikole Avramova.

Osim u glumačkim vodama, Brajović se oprobao i kao scenarista, pa već u proleću naredne godine očekuje da snimi i svoj prvi produkcijski film.

Muranović o stripu

Strip je medij koji je dosta sličan filmu i pozorištu, pa je jedan od razloga zbog kojih će ova filmska biti pretočena i na papir.

Ova ideja privukla je dosta pažnje, jer u Evropi to nije tako česta pojava kao što je u Americi.

Na ovim prostorima ovo će biti prvi put da će strip biti urađen na osnovu istog scenarija kao i film.

Kao i reditelj, i crtač ima potpunu slobodu u radu, da iskaže svoje zamisli, koje se tiču scena, likova i kostima. Publici će strip biti predstavljen na premijeri filma.

O Mijatu Tomiću

Mijat Tomić je istorijska ličnost, važna za hrvatsku istoriju. Ziveo je u periodu od 1610. do 1659. godine.

Bio je plemićkog porekla i izuzetno obrazovan i školovan za to vreme. Njegova pismenost i učenost je ostala zabeležena i sačuvana u pismu poslatom Omeragi zapovedniku Imotskog koje se i dan danas čuva u Firenci u Italiji.

Za razliku od većine hajduka koji su kratko opstajali, on nikada nije hteo da ode iz Duvanjskog kraja. Iako mu je brat bio u Zadru kod koga je mogao da ode i skloni se, do kraja je ostao tu.

Svoju livadu zbog koje je i došao u sukob polonio je najsiromašnijem meštaninu Seferoviću. Uvek je bio u sukobu sa lokalnim vlastima zbog prevelikog harača i ugnjetavanja naroda.

U svojoj družini hajduka imao je Hrvate, Srbe, Crnogorce, muslimane... Opstao je 20 godina kao hajduk jer je imao ogromnu podršku naroda svih religija. Glavni jatak mu je bio beg Kopčić.

Mijatovo ime je daleko poznato, čak za vreme rata i sami komunisti su mu se divili, pa je Prvi Partizanski Bataljon iz Duvna nosio njegovo ime.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 7

Pogledaj komentare

7 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Ukrajinci saopštili: Obustavljamo

Ukrajinske vlasti saopštile su večeras da su obustavile svoje konzularne usluge u inostranstvu za muškarce starosti od 18 do 60 godina, pošto je ukrajinska diplomatija najavila mere za vraćanje u zemlju onih koji mogu da idu na front.

21:57

23.4.2024.

1 d

Podeli: