Potpisana Konvencija o kinematografskoj koprodukciji

Na svečanoj ceremoniji u Roterdamu ministar kulture i informisanja Vladan Vukosavljević potpisao je u ime Republike Srbije revidiranu Konvenciju Saveta Evrope o kinematografskoj koprodukciji koja će omogućiti učešće u koprodukcijama i sa zemljama van Evrope.

Izvor: Tanjug
Podeli
Ministar Vladan Vukosavljevic i Gabriela Bataini Dragoni
Ministar Vladan Vukosavljevic i Gabriela Bataini Dragoni

Srbija je tako zajedno sa Holandijom, Grčkom, Slovenijom, Češkom, Luksemburgom, Norveškom, Maltom i Italijom među prvim potpisnicima ove Konvencije iz Evrope, a očekuje se da ostale evropske države to učine u toku godine.

Posle potpisivanja ove konvencije Srbija više nije u obavezi da sklapa posebne bilateralne ugovore sa zemljama koje su potpisnice Konvencije, navedeno je u saopštenju Ministarstva kulture.

Pored toga, ovaj dokument daje mogućnost našoj zemlji da bude aktivan učesnik u kreiranju odgovarajućih efikasnih mehanizama saradnje u oblasti kinematografije, saglasno tehnološkom razvoju, novim finansijskim mehanizmima i audio-vizuelnoj praksi.

Konvencija precizira i korekciju procenta minimalnog nacionalnog učešća da bi se audio-vizuelno delo nazvalo koprodukcionim.

U bilateralnim koprodukcijama taj procenat je snižen sa 20 na 10 odsto, dok je u multilateralnim koprodukcijama spušten sa 10 na pet procenata, što će osloboditi deo budžeta za podršku audio-vizuelnoj industriji, s obzirom na to da će minimalno učešće od pet odsto usmeriti mnoge domaće producente da traže partnere među članicama Evrimaža, objašnjeno je u saopštenju.

Zajednicka fotografija potpisnici Konvencije
Zajednicka fotografija potpisnici Konvencije

Nova konvencija predviđa povećanje procenta kada je reč o većinskom učešću u multilateralnim koprodukcijama i to sa 50 na 80 odsto, odnosno sa 80 na 90 procenata u bilateralnim koprodukcijama.

Pre svečane ceremonije ministar Vukosavljević sastao se sa zamenicom generalnog sekretara Saveta Evrope Gabrijelom Bataini Dragoni, sa kojom je razgovarao o saradnji u oblasti audio-vizuelne politike i značaju ratifikovanja Konvencije.

Posebna tema sastanka bilo je kulturno nasleđe, sa fokusom na stanje srpske kulturne baštine na Kosovu i Metohiji.

Na sastanku je bilo reči i o novoj Konvencije o prekršajima u vezi sa kulturnim dobrima koja je u fazi izrade i učešću Srbije u novom programu Saveta Evrope "Interkulturni gradovi".

Vukosavljević i Gabrijela Bataini Dragoni dotakli su se i rekonstrukcije Narodnog muzeja i Muzeja savremene umetnosti, kao i Strategije razvoja kulture Republike Srbije od 2017. do 2027.

Na marginama skupa ministar Vukosavljević imao je bilateralne sastanke sa holandskom ministarkom obrazovanja, kulture i nauke Jet Busemaker i ministrom turizma Malte Edvardom Luisom, nadležnim za oblast kinematografije, sa kojima je razgovarao o mogućnostima jačanja saradnje i povećanja kulturne razmene.

Film/TV

Masterklas Vitalija Manskog u Beogradu

Vitalij Manski, jedan od najvećih svetskih dokumentarista i reditelj filma "Pod suncem", koji je jednoglasnom odlukom žirija proglašen za pobednika poslednjeg izdanja Filmskog festivala Slobodna Zona, u petak 3. februara od 17h, u Domu omladine Beograda, održaće masterklas predavanje nakon kojeg će uslediti i projekcija filma.

Film/TV ponedeljak 30.01. 17:49 Komentara: 0

Monika Beluči otvara FEST

Monika Beluči i film Emira Kusturice "Na mlečnom putu" otvoriće u beogradskom Sava centru 24. februara 45. Međunarodni filmski festival FEST na kome će biti prikazano 95 premijernih filmova, rečeno je danas u Skupštini Beograda.

Film/TV ponedeljak 30.01. 16:30 Komentara: 6

Iranski reditelj odustao od dodele Oskara

Iranski reditelj Asgar Farhadi, čiji je film "Salesman" nominovan za Oskara, izjavio je danas da odustaje od putovanja za SAD, jer je novi američki predsednik Donald Tramp zabranio ulazak u SAD državljana sedam većinom islamskih zemalja, među kojima i Irana.

Film/TV ponedeljak 30.01. 10:35 Komentara: 6
strana 1 od 40 idi na stranu