Paskaljević: "Zemlja bogova" premijerno 9. marta u DKCB

Umesto na Festu, film "Zemlja bogova" Gorana Paskaljevića imaće srpsku premijeru 9. marta u Dvorani Kulturnog centra Beograda, a reditelj je objasnio da je to bolje za njegov film.

Kultura

Izvor: Tanjug

Ponedeljak, 30.01.2017.

21:42

Paskaljević:
Foto: YouTube Screenshot

"To je intimna poema, možda moj najintimniji film, iako je sniman na Himalajima, i mislim da je bolje da bude prikazan u manjoj dvorani i van Festa. Ovako će imati svoj prostor", rekao je Paskaljević Tanjugu.

Američki gigant "Amazon" saopštio je danas da je otkupio prava na prikazivanje Paskaljevićevog filma širom sveta, a početak distribucije zakazan je za 15. mart. Paskaljević je rekao da su mu ponudili da otkupe prava na film odmah nakon prve projekcije u Torontu, gde je film imao svetsku premijeru u prestiznoj selekciji "MASTERS, filmski velikani danasnjice".

"Pitao sam se zbog čega uzimaju tako intiman film sniman na hindu jeziku, a onda sam shvatio da ako ga pogleda samo 0,1 posto Indijaca, oni su vratili uložen novac", rekao je Paskaljević, primetivši da se to ne bi desilo da je film sniman na srpskom.

"Srpski jezik jeste veliki, ali ga govori mali broj ljudi, za razliku od hindu jezika", dodao je proslavljeni reditelj. Radi se o "Video on Demand" (VOD) pravima, što znaci da će posle bioskopskog i televizijskog prikazivanja u istom danu film biti dostupan u 146 zemalja putem kupovine na internetu, pojasnio Paskaljević. Direktor kompanije "Amazon Prime Video India" Niteš Kripalani izjavio je za indijsku televiziju da je njihov cilj da se povežu sa vodećim stvaraocima u Indiji i širom sveta i ponude svojim gledaocima najveću selekciju novih i ekskluzivnih filmova i televizijskih serija.

"'Death in The Gunj', 'The Hungry' and 'Dev Bhoomi' (Zemlja bogova), su prvi naslovi u našoj indijskoj ponudi uzbudljovog novog žanra - nezavisnog filma. Realističan stil uzbudljivih filmskih stvaralaca otvara prostor za eksperimentisanja u pogledu sadržaja i forme", rekao je Kripalani.

Istod dana kada će biti premijera u Beogradu, Paskaljevićev film "Zemlja bogova" biće prikazan u okviru Svetske nedelje, organizovane pod podkroviteljstvom Ujedinjenih Nacija, koja se održava simultano u Njujorku, Parizu i Bangkoku kao deo medijske borbe za jednakost prava muškaraca i žena. "Zemlja bogova" je snimljena u potpunosti u Himalajima, na hindu jeziku, sa indijskom glumackom ekipom predvodenom izvanrednim Viktorom Banerdžijem, a selektor festivala u Torontu Dimitri Eipides opisao je najnovije ostvarenje srpskog reditelja kao "iskreno i samouvereno, nenametljivo i mudro", kao delo umetnika "koji nema potrebe da se bilo kome dokazuje, ali koji ima sve da ponudi".

Glavni junak se vraća u svoje rodno selo u Himalajima posle 40 godina dobrovoljnog izgnanstva i suočava se sa sredinom koja se u međuvremenu nije mnogo promenila, ostale su predrasude, a njegovi bližnji nisu spremni da mu oproste "grehe" iz prošlosti.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 6

Pogledaj komentare

6 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Bure baruta pred eksplozijom: Počinje veliki rat?

Bliski istok, zbog promene ravnoteže snaga i dubokih kriza, pre svega palestinsko-izraelske, može se smatrati buretom baruta i ima potencijal da dovede ne samo do regionalnog sukoba, već i do globalnog konflikta.

20:40

17.4.2024.

1 d

Svet

Uništeno; Zelenski: Hvala na preciznosti

U ukrajinskom napadu na vojni aerodrom na Krimu u sredu ozbiljno su oštećena četiri lansera raketa, tri radarske stanice i druga oprema, saopštila je danas Ukrajinska vojna obaveštajna agencija.

14:21

18.4.2024.

1 d

Podeli: