Na festivalu "Balkanima" 110 animiranih filmova

"Od 420 filmova pristiglih na konkurs za glavni takmičarski program odabrala sam 34 ostvarenja. Pored glavnog imamo još četiri programa pa će na festivalu biti prikazano ukupno 110 kratkih animiranih ostvarenja, izjavila je Iva Ćirić, umetnička direktorka i selektorka Evropskog festivala animiranog filma "Balkanima".

Kultura

Izvor: B92

Četvrtak, 29.09.2016.

18:26

Na festivalu
www.balkanima.org

Festival će biti održan od 4. do 8. oktobra u Domu kulture Studentski grad, a Ćirić je napomenula da su u fokusu kriterijuma za odabir filmova bili režija, likovni izraz i naćin promisljanja autora.

"Trudila sam se da filmovima koji nemaju veliki budžet obezbedim vidljivost na našem festivalu. Naročito one koji po ideji ili temi odskaču od uobičajenih i očekivanih opbrazaca", kazala je Ćirić i dodala da je festival okrenut autorima sa Balkana.

"Filmovi govore o politici, međuljudskim odnosima, svakodnevici podnevlja na kojem živimo. Njihova specifičnost je posebnom uglu autora iz kojeg gledaju na određene teme", istakla Ćirić

Ona je najavila da će se na festivalu dogoditi tri premijere ostvarenja nastalih u Srbiji.

"Miloš Tomić, Mirela Srebrić i Marija Lazarevski su autori filmova koji će biti premijerno prikazani na festivalu", kazala je Ćirić
Na otvaranju festivala 4. oktobra u DKSG biće predstavljena izložba "Dvanaest sličica u sekundi" našeg poznatog strip crtača Alekse Gajića.

"Reč je o crtanoj animaciji. Izložba prikazuje faze nastajanja dvodimenzionalnog animiranog filma", rekao je Gajić.

O svom novom filmu "Tehnotise - Prorok 0.1" Gajić kaže da je reč o tematski sličnom njegovom prethodnom ostvarenju "Tehnotise - Edit i ja"

"Radnja filma je smeštena u blisku bućnost na ovim prostorima. Probao sam da uradim intrigantan, avanturistički i duhovit film", istakao je Gajić.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 0

Pogledaj komentare

0 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Ukrajinci saopštili: Obustavljamo

Ukrajinske vlasti saopštile su večeras da su obustavile svoje konzularne usluge u inostranstvu za muškarce starosti od 18 do 60 godina, pošto je ukrajinska diplomatija najavila mere za vraćanje u zemlju onih koji mogu da idu na front.

21:57

23.4.2024.

1 d

Podeli: