Filmovi sa "Interakcije" sutra u DOB-u

Dokumentarni filmovi snimljeni tokom 11. Međunarodnog studentskog filmskog kampa "Interakcija 2016", biće premijerno prikazani sutra u Velikoj sali Doma omladine Beograda, najavio je Nezavisni filmski centar "Filmart".

Kultura

Izvor: B92

Ponedeljak, 29.08.2016.

10:34

Filmovi sa

Nakon premijere filmova, učesnicima kampa "Interakcija 2016" i ovogodišnjeg masterklasa "Interdoc 2016" biće uručeni sertifikati. Tema ovogodišnjeg kampa "Priče iz muzeja" bila je inspirativna za učesnike kampa, pa su na teritoriji tri grada zapadne Srbije nastala tri zanimljiva dokumentarca.

U produkciji filmova učestvovalo je 15 studenata produkcije, režije, kamere, montaže i dizajna zvuka iz 12 zemalja, pod supervizijom profesora Dragana Elčića. Učesnici su, podeljeni u tri ekipe, tokom snimanja boravili u Ivanjici, Užicu i Čačku. Ekipa koja je boravila u Ivanjici, predvođena rediteljkom Anom Korž iz Ukrajine, kroz priču o poslastičaru, kovaču i ženi koja više od 45 godina na mlade prenosi tradiciju, želala je da prikaže kako vreme menja ljude.

Čačanska ekipa i reditelj Pavel Ruzijak iz Češke snimili su dokumentarac o rimskim termama, koje su smeštene u samom centru Čačka i predstavljaju jedno od najstarijih arheoloških nalazišta na području tog grada.

Rediteljka Antonija Milčeva iz Bugarske sa svojom ekipom u Užicu je snimila dokumentarac o čuvaru Narodnog muzeja Užice, koji je pasionirani kolekcionar starih radio aparata već više od 20 godina.

Masterklas "Interdok 2016", koji su vodili reditelji dokumentaristi Mladen Matičević i Dragan Elčić, okupio je 19 filmskih profesionalaca i studenata filma iz celog sveta - od Filipina i Novog Zelenda, preko Pakistana, Letonije, Italije, do Meksika i Nigera.

Ovih 19 mladih filmadžija je od 22. do 29. avgusta, u toku druge faze kampa "Interakcija 2016", pohađalo predavanja, razmenjivalo iskustva, razvijalo svoje dokumentarne projekte. Neki od učesnika, na ovom masterklasu našli su se zahvaljujući podršci svojih nacionalnih filmskih fondova, kao što je Grčki filmski centar, Novozelandska filmska komisija, Nacionalna komisija za kulturu i umetnost Filipina i Hrvatski audio vizualni centar, što nagoveštava sve veću relevantnost ovog programa za edukaciju u oblasti dokumentarnog filma u svetu.

Kamp je realizovao Nezavisni filmski centar "Filmart" iz Požege, uz podršku Ministarstva kulture i informisanja Srbije, Filmskog centra Srbije, gradova Čačak i Užice i brojnih sponzora i partnera.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 0

Pogledaj komentare

0 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Ukrajinci saopštili: Obustavljamo

Ukrajinske vlasti saopštile su večeras da su obustavile svoje konzularne usluge u inostranstvu za muškarce starosti od 18 do 60 godina, pošto je ukrajinska diplomatija najavila mere za vraćanje u zemlju onih koji mogu da idu na front.

21:57

23.4.2024.

1 d

Podeli: