Strugar nije želeo dublera u filmu "Jesen samuraja"

Da bi u novom filmu Danila Bećkovića "Jesen samuraja" izgledao kao pravi karatista, glumac Petar Strugar pratio je instrukcije bugarskog kaskadera Kalojana Vodeničarova.

Kultura

Izvor: Tanjug

Ponedeljak, 01.08.2016.

19:30

Strugar nije želeo dublera u filmu
Foto: YouTube Screenshot

Ekipa filma angažovala je Vodeničarova, koji je učestvovao u brojnim holivudskim spektaklima sa scenama borbe, da osmisli koreografije borilačkih veština. Vodeničarov kaže da mu se Strugar odmah dopao, jer je mlad, talentovan, a pohvalio je i njegov atletski duh.

"U filmu 'Jesen samuraja', Petar Strugar nije želeo dublera, već je sve sam želeo da izvede. Ali sam ga podsetio na Marfijev zakon, i da ne 'čačka mečku'," rekao je Vodeničarov.

"Glumci ponekad i ne žele da ih zamene, iako im osiguravajuća društva to brane. Dubler se povredi i njega zameniš, ali kad se glumac povredi to je sasvim druga stvar, može čak da dođe i do prekida snimanja filma. Dešava se i da dubler ne bude dobar kao glumac koji je savršeni atleta, a mogu vam navesti nekoliko takvih. Tom Kruz, na primer," kaže bugarski stručnjak koji za slavnog Kruza kaže da je izuzetan vozač, u šta se uverio tokom snimanja poslednjeg nastavka iz serijala "Nemoguća misija".

"U filmu 'Jesen samuraja' ima nekoliko različitih scena borbe koje se uklapaju u moju viziju borbe. To ne mora nužno biti kineski stil, već mešavina različitih vrsta brorbe. Tim s kojim sam radio i ja osmislili smo scene koje su se dopale i reditelju i glumcima, i mislim da će biti dobro," izjavio je Vodeničarov u intervjuu za Tanjug.

"Borba je kao i ples - neki pokreti izgledaju čudno. Ne volim kad se vidi da udarac nije pravi, ja volim tuča izgleda kao prava. To je moj stil, ali ljudi vole različite stvari," kaže kaskader.

Iako je i to posao, Vodeničarov priznaje da biti kaskader nije lako, da je redovnim treninzima potrebno održavati telo, i da se udaranje pred kamerom uči.

"Ako biste, na primer, na set doveli boksera ili karatistu, oni su navikli da udaraju i da primaju udarce, ali kaskaderi na setu se ne tuku, i u tome je razlika. Mi prodajemo udarce koji izgledaju dramatično, a mi se zapravo zabavljamo. Mi nemamo modrice i podlive."

Ipak, dešava se, ali ne često i da kaskader nekog slučajno udari.

"I sportisti nekad padnu, iako trenitraju da se upravo tako šta ne bi dogodilo. Tako je i u našem poslu. Ponekad se desi da moramo da pretrpimo udarac, jer je krupan kadar, ali to svakako nije isto kao prava borba u ringu, na primer," objašnjava čovek koji se borilačkim veštinama bavi od malih nogu.

"Moj ujak je bio prvi kaskader u Bugarskoj, i ja sam od malena išao na snimanja s njim. Trenirao sam džudo, jahanje, i dok sam bio mlađi i mršaviji, menjao sam žene na filmu. Posle pada komunizma, u Bugarsku su počeli da dolaze stranci da snimaju filmove, pa su počeli da nas zovu i u inostanstvo. A to će doći i u vašu zemlju," kaže Vodeničarov.

Svoje kaskaderske i borilačke veštine, Veodeničarov je pokazao u poslednjem nastavku "Nemoguće misije", "Padu Londona", pa čak i u filmu "Troja", koji je snimao šest meseci i koji mu otvorio vrata uspeha.

Premijera "Jeseni samuraja", za koji je scenario pisao Dimitrije Vojnov, zakazana je za 4. oktobar i Vodeničarov bi voleo da sa Hristinom Popović, Nikolom Kojom, Katarinom Žutić, Vesnom Trivalić i on prošeta crvenim tepihom. "Nadam se da ću doći na permijeru. Ako me pozovu," poručio je ekipi filma kroz osmeh Kalojan Vodeničarov.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 3

Pogledaj komentare

3 Komentari

Možda vas zanima

Podeli: