Umro glumac Džeri Dojl, zvezda serije Vavilon 5

Američki glumac i radio voditelj Džeri Dojl, koji se proslavio ulogom u jednoj od najcenjenijih naučno-fantastičnih serija svih vremena, Vavilon 5, umro je iz sada nepoznatih razloga, saopštila je danas njegova porodica.

Izvor: Beta
Podeli

Dojl je imao 60 godina i umro je u sredu u svom domu u Las Vegasu. Uzrok smrti trebalo bi da se zna posle autopsije.

Dojl je radio kao pilot aviona, a onda i broker na berzi da bi sa 30 godina promenio karijeru i postao glumac. Debitovao je u jednoj epizodi popularne serije "Slučajni partneri" (Moonlightning), 1987. godine.

Posle još nekoliko manjih epizoda, dobio je jednu od glavnih uloga u pilotu Vavilona 5 (Babylon 5), u kome je glumio šefa obezbedjenja stanice, Majkla Garibaldija. Film je prerastao u seriju, a Dojl je glumio tokom svih pet sezona.

Po okončanju Vavilona i pratećih filmova, samo sporadično je glumio, pošto se posvetio političkom komentarisanju na radiju. Bio je republikanac i libertarijanac, a jednom se kandidovao na izborima za kongres, ali je izgubio.

Autor Vavilona, jedan od najcenjenijih autora u naučnoj fantastici, Džej Majkl Strazinski (J. Michael Straczynski) odao mu je počast i istakao njegov profesionalizam.

"Bez obzira šta mu se dešavalo u životu, bilo da su to slomljena ruka, bračni problemi, problemi sa stanovanjem ili bilo šta drugo, nikada nije glumio primadonu. Svakog dana je dolazio na vreme, znao je svoje replike i insistirao je da gostujući glumci ispunjavaju standarde glavne glumačke postave", napisao je Strazinski.

Dojl je peti glumac iz Vavilona 5 koji je umro, a niko od njih nije bio stariji od 60 godina.

strana 1 od 36 idi na stranu