Počinje Španski metar

Deveta revija španskih filmova "Španski metar" počinje večeras, a do 30. maja u Dvorani Kulturnog centra Beograda biće predstavljen presek svega što se dešava u španskoj kinematografiji, veoma popularnoj u Srbiji.

Kultura

Izvor: B92

Četvrtak, 26.05.2016.

09:19

Počinje Španski metar

Gost urednik filmskog programa DKCB-a Stefan Arsenijević je u izjavi Tanjugu najavio miks žanrova i stilova, najbolje u protekloj godini - "od specifičnih umetničkih filmova kao što je film 'Priča' reditelja Hoakina Oristrela, snimljen u jednom kadru, do neizbežnih španskih komedija zbog kojih nam je ta kinematografija i bliska".

Jedna od tema filmova "Španskog metra" je migracija, te tako u filmu "Munja", koji režiraju Fran Arauho i Ernesto de Nova, glavni junak se nakon 30 godina provedenih u Španiji, vraća sa svojom jedinom imovinom, traktorom, u rodni Maroko, dok u dokumentarcu "U tuđini" Isijar Boljain prati Špance koje je savremena ekonomska kriza naterala da bolji život potraže u Škotskoj.

Na programu će biti i film "Na tragu ljubavi" Honasa Truebe u kome će se tri prijatelja upustiti u potragu za ljubavlju kako bi ponovo osetili strast za životom, komedija "Propušteni vozovi" Alvara Fernadesa Armera o mladom bračnom paru koji pokušava da se privikne na život na selu, zatim "Savršen dan" Fernanda Leona de Aranoa koji prikazuje Jugoslaviju iz perspektive humanitaraca, a igraju Benisio del Toro, Tim Rot i Olga Kirilenko.

Publika će gledati i ostvarenja "Pregovarač" Borhe Kobeaga, "Savršen dan za letenje" Marka Reće i romantičnu dramu "Cveće" Hosea Marije Goenage i Jona Garanja.

"Španski metar" organizuju Institut Servantes i Kulturni centar Beograda.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 1

Pogledaj komentare

1 Komentari

Možda vas zanima

Svet

16.700 vojnika raspoređeno: Počelo je...

Filipinske i američke trupe počele su danas vojne vežbe "Balikatan" u Filipinima, koje će trajati do 10. maja, a uključivaće i pomorske vežbe u Južnom kineskom moru, na čije teritorije polažu pravo i Kina i Filipini.

12:24

22.4.2024.

1 d

Podeli: