Zatvoren 9. Beldocs festival

Dodelom nagrada najboljim dokumentarnim filmovima, večeras je u Dvorani Sava centra projekcijom filma “Koga sledećeg napasti?” Majkla Mura svečano zatvoren 9. Beldocs festival.

Podeli

Takmičarski program domaćih filmova ocenjivao je žiri u sastavu: Nebojša Bradić, urednik kulturno-umetničkog programa RTS, Zoran Popović, reditelj i montažer, Lazar Stojanović, reditelj i Hanka Kastelicova, izvršni producent dokumentarnog programa evropskog HBO.

Prema rečima žirija, za najbolje domaće dugometražne dokumentarne filmove ravnopravno su proglašeni filmovi “Druga linija”, reditelja Nenada Miloševića, za temeljno istraživanje koje vraća u javnost najkreativniji period kulture Novog Sada – vreme borbene avangarde; i film “Zid smrti i tako to” Mladena Kovačevića, za minucioznu studiju raspadanja erodirane vašarske zabave koja polazi od izbledelog sjaja spektakla i ponire duboko do apsurda takve egzistencije.

Nenad Milošević, reditelj filma “Druga linija”, izjavio je povodom nagrade: “Presrećan sam. Posle premijere filma mi je pao ogroman teret sa srca. Drago mi je da je ljudima bitno to čime smo se bavili toliko godina i da se rad isplatio. Osećaj je predivan. Zahvaljujem se Beldocs-u i publici pre svega, kao i celoj ekipi i akterima koji su učinili da ovaj film konačno bude pred nama.”

Mladen Kovačević, reditelj filma “Zid smrti i tako to” je rekao: “Hvala publici, organizaciji festivala, i žiriju. Festivalski život filma "Zid smrti, i tako to" počeo je sjajno. Posle svetske premijere u takmičarskoj selekciji Visions du Réel, domaća premijera na Beldocsu je prošla odlično, atmosfera je bila i bolja nego u Nyonu. To što smo dobili nagradu, čini iskustvo na Beldocsu posebnim. Divno je dobiti nagradu za najbolji film. Posebno je lep osećaj to što je ova nagrada došla uz domaću premijeru filma.”

Pored tradicionalnog Gran prija Beldocs, ove godine prvi put dodeljene su i strukovne nagrade za najbolju montažu i kameru u domaćem dokumentarnom filmu, čiji je pokrovitelj Filmski centar Srbije.

Nagradu za najbolju kameru ostvarenu u filmu “Zid smrti i tako to” žiri dodeljuje Pablu Feru Živanoviću, za ubedljivu poetizaciju prizora realnosti raspadajućeg sveta vašarske zabave. Nagradu za najbolju montažu u filmu “Dubina dva” žiri dodeljuje Jeleni Maksimović, za pronalaženje značenjske veze između svedočanstava o zločinu i nemog sveta pejsaža i objekata koji kao da je sve upamtio.

Takođe, međunarodni žiri u sastavu Ulrich Ziemons (Arsenal - Institut für Film und Videokunst), Mira Vocinkić (HRT Editor), Valentina Delić (Filmski autor) i Jovica Tojagić (RTV Acquisition editor) doneo je odluku da nagradu za najbolji dokumentarni film međunarodne takmičarske selekcije ravnopravno dodeli filmovima “Velika sreća” reditelja Kirsten Burger, Mikko Gaestel, Johannes Müller, za intimni portret istinskog ekscentrika koji od publike provokativno traži da preispita svoja stanovišta o umetnosti, sreći i običnom životu; i filmu “Sonita” rediteljke Rokhsareh Ghaem Maghami, za složen portret šesnaestogodišnje umetnice koja se ne dvoumi oko toga koji princip treba u životu slediti i koja se odlučuje da izabere drugačiji put u svetu koji na prvi pogled ne nudi alternativu.

Posebno priznanje žiri je dodelio filmu “Rejv Iran”, Suzane Regine Mojres, zbog načina na koji je uspeo da uz humor dočara dramatičan ljudski i umetnički život u uslovima neslobode.

Žiri Fipresci Srbija u sastavu Ivan Karl, Đorđe Nikolić i Marjan Vujović, nakon užeg izbora u kome se našlo nekoliko domaćih ostvarenja, doneo je odluku da nagradi film „Voli vas vaša Sexymaja“ Ivana Mandića, zbog toga što je kroz dokumentarnu formu uspeo da podseti na italijanski neorealizam.

Beldocs festival zatvorio je najnoviji film Majkla Mura Koga sledećeg napasti?, koji je nakon premijere u Torontu, te prikazivanja u Kanadi, Njujorku, Čikagu, Berlinu, Luksemburgu, Filadelfiji i Novom Zelandu, stigao i pred beogradsku publiku.

Film/TV

Srbi snimili horor po priči Stivena Kinga

Početkom maja, na nepogrešivo filmičnim lokacijama prestoničkog hotela Jugoslavija, snimljen je kratki igrani film "Soba smrti" urađen u okviru ispita studenata druge godine filmske i televizijske produkcije na beogradskom Fakultetu dramskih umetnosti.

Film/TV ponedeljak 30.05. 10:29 Komentara: 5

"Alisa iza ogledala": Vraćanje u svet Podzemlje

U Diznijevoj „Alisi iza ogledala“, potpuno novoj, spektakularnoj avanturi u kojoj se pojavljuju nezaboravni likovi iz voljenih priča Luisa Kerola, Alisa se vraća u ćudljivi svet Podzemlje i putuje kroz vreme da bi spasila Ludog Šeširdžiju.

Film/TV petak 27.05. 10:40 Komentara: 1

Počinje Španski metar

Deveta revija španskih filmova "Španski metar" počinje večeras, a do 30. maja u Dvorani Kulturnog centra Beograda biće predstavljen presek svega što se dešava u španskoj kinematografiji, veoma popularnoj u Srbiji.

Film/TV četvrtak 26.05. 09:19 Komentara: 1
strana 1 od 38 idi na stranu