Kinoteka bogatija za više od 2.100 naslova

U Jugoslovenskoj kinoteci, u salama u Uzun Mirkovoj i Kosovskoj, organizovano je 2015. godine oko 2.200 projekcija više od 1.600 filmova, a Arhiv Kinoteke je obogaćen sa više od 2.100 naslova, rečeno je danas na konferenciji za novinare.

Kultura

Izvor: Tanjug

Ponedeljak, 28.12.2015.

17:59

Default images
Foto: kinoteka.org.rs

Sumirajući ostvarene rezultate, upravnik Muzeja Kinoteke Mladen Vujović osvrnuo se na programe i istakao da je tokom godine prodato oko 50.000 karata, ali da je posetilaca bilo mnogo više.

Vršilac dužnosti direktora Jugoslovenske kinoteke Radoslav Zelenović rekao je da je tokom ove godine Kinoteka preuzela od Centra filma 319 kopija filmova, od Dunav filma 1.841 naslov, dok je od distributera dobila 226 naslova u digitalnom izdanju.

Od Ministarstva spoljnih poslova dobili su 800 kopija, a reč je dugogodišnjoj akciji prikupljanja filmova pronađenih u ambasadama.

Arhiv Kinoteke je bogatiji i za 37 kopija filmova Želimira Gvardiola, 13 naslova iz Istorijskog arhiva Pirot i 30 naslova iz Pan filma, tako da je iz posebnih fondova Kinoteka tokom 2015. dobila 837 kopija 43 naslova.

Zelenović je rekao da je nastavljen rad na zaštiti značajnih srpskih igranih filmova, pa su sa negativa u Mađarskoj filmskoj laboratoriji urađene nove kopije 13 značajnih srpskih igranih filmova, poput "Timočke bune", "Una", "Mlad i zdrav kao ruža", "Tople godine", "Podne".

Zelenović je pomenuo saradnju sa francuskom kućom "CC&C" na seriji "Apokalipsa Staljin" i projektu "Pad Otomanske imperije" u produkciji "Artea".

U toku je i saradnja sa poljskom televizijom, ostvarili su saradnju sa producentskim kućama u inostranstvu koju vode naši ljudi - Raša Drašković priprema projekat "General Mihailović: Heroj i kazna", a Mirjana Bojić Valter o istoriji Jugoslavije.

Najveći projekat započet u ovoj godini koji će biti nastavljen u januaru je HRT-ova serija o nezavisnoj državi Hrvatskoj, u kojoj se koristi oko 10 sati materijal Kinoteke.

Zelenović je rekao da je preuzet legat Žike Pavlovića koji će biti uskoro predstavljen, a "razgovaraju i sa Milenom Dravić".

Govoreći o onome što nisu ispeli da urade, Zelenović je skrenuo pažnju na želju da zaštite zdanje u Kosovskoj kao kulturno dobro.

"Prošle godine predat je Ministarstvu kulture naš dopis i dopis Zavoda za zaštitu spemenika kulture grada Beograda i Republičkog zavoda za zaštitu spomenika, ali jos nemamo informaciju dokle se sa tim stiglo, a u međuvremenu pokrenut je još jedan sudski spor sa hotelom Union", objasnio je on.

Zelenović je podsetio da u Luci Beograd imaju 22.000 kutija filma (7.000 tona filma) i veliki broj predmeta iz istorije i predistorije filma, i da će u narednoj godini morati da reše pitanje zaštite tih filmova.

Na pres konferenciji predstavljena je i knjiga "Muzej Jugoslovenske kinoteke - Bioskop koji opstaje", koju su priredili Borislav Stanojević i Vladimir Ćuk, a posvećena je tematskim ciklusima, najpopularnijim u poslednjoj deceniji među posetiocima zdanja u Kosovskoj 11.

Najavljeno je i da će večeras u Kinoteci biti otvorena izložba slika "U potrazi za Limijerima" Aleksandra Leke Mladenovića, povodom 120 godina od prve javne projekcije filma braće Limijer.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 0

Pogledaj komentare

0 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Uništeno; Zelenski: Hvala na preciznosti

U ukrajinskom napadu na vojni aerodrom na Krimu u sredu ozbiljno su oštećena četiri lansera raketa, tri radarske stanice i druga oprema, saopštila je danas Ukrajinska vojna obaveštajna agencija.

14:21

18.4.2024.

1 d

Podeli: