Skrivena istina o Branku Ćopiću

U novom programu Festivala autorskog filma “Hrabri Balkan“, u sredu 2. decembra u Dvorani kulturnog centra premijerno će biti prikazan dokumentarac “Mala moja iz Bosanske Krupe“ reditelja Puriše Đorđevića.

R.R.Izvor: Novosti
Podeli

Film je, po rečima Đorđevića, svojevrsna, do sada malo poznata i skrivena biografija Branka Ćopića, jednog od najznačajnijih pisaca, pesnika i satiričara sprske književnosti.

“Mislim da je ostao dug prema čoveku izuzetne mašte, uzbudljivom piscu koji je u svojim knjigama spajao dečje snove, humor i oštru satiru, i da njegov život konačno treba da dobije onu istinitu, još neispričanu priču. Pregledao sam dvanaest njegovih knjiga, zaprepašćen motivima, tekstom, darom, počev od onih koje je pisao za decu, preko pesama koje je posvetio svojim saborcima i junacima iz partizanskih dana. Na kraju sam stigao do jedne velike i izuzetne književne “proizvodnje“ koju je započeo 1945. Do početka Drugogo svetskog rata, u “Politici“ je objavio sto dvadeset šest priča, a u rat ušao kao pisac, ne samo kao borac. Po njegovim pričama snimio sam tri kratka filma i jedan igrani, ’Jabuka’“, ističe Đorđević.

Kao jedinog neposrednog svedoka u dokumentarcu “Mala moja iz Bosanske Krupe“ videćemo Momčila Srećkovića, koga su Ćopić i njegova žena Cica kao dečaka izdržavali, školovali i brinuli o njemu. On je i jedini koji danas zna pravu istinu o Ćopiću i on će ispričati u filmu kako su izgledala poslednja dva sata u životu ovog velikog pisca.

Izvor: Večernje novosti, štampano izdanje

Film/TV

10 najboljih dočeka Nove godine u književnosti i filmu

Povodom dočeka Nove 2016. godine, londonski list "Gardijan" napravio je listu 10 najboljih dočeka na filmu i u književnosti. Na čelu liste našla se proslava novogodišnje noći u čuvenoj romantičnoj komediji "Kada je Hari sreo Sali", veoma poznatoj i po sceni lažnog orgazma koji junakinja filma, koju glumi Meg Rajan, izvodi u jednom restoranu.

Film/TV četvrtak 31.12. 17:30 Komentara: 7

Depardije u ulozi Staljina

Žerar Depardje glumiće lik sovjetskog diktatora Josifa Staljina u novom filmu koji je adaptacija romana "Staljinova sofa", saopštio je predstavnik za medije francuskog glumca.

Film/TV sreda 30.12. 09:20 Komentara: 1
strana 1 od 37 idi na stranu