Na pragu nove sezone: Srednji vek inspiracija za serije

Istorijske, kostimirane drame već izvesno vreme "vladaju" malim ekranima, ali je nova grupa serija sada fokus pomerila sa "Tjudorovih" i "Daunton ebija" na saksonske ratnike, Beovulfa i velško "Hrabro srce".

Kultura

Izvor: Tanjug

Nedelja, 30.08.2015.

15:10

Default images
Foto: Screenshot

Sklonite se u stranu Henri VIII i Tomasu Kromvelu, piše Gardijan, heroji ove sezone istorijske televizije su mačem naoružani ratnici Srednjeg veka koji se bore i sa ponekim zmajem.

Planetarni uspeh serija "Igra prestola", "Wolf Hall" (Vučje leglo) i "Tjudorovi" podstakao je BBC i ITV da se okrenu dublje u britansku istoriju i tamo pronadju inspiraciju za nove serije pune manjkavih heroja, krvi, seksa i nasilja.

U oktobru na BBC-u počinje prikazivanje "The Last Kingdom", serije koju produciraju tvorci "Daunton Ebija". Reč je o ekranizaciji prvih osam knjiga "Warrior Chronicles" (Ratničke hronike) Bernarda Kornvela, autora romana o Ričardu Šarpu koga je u seriji igrao Šon Bin. Serija se bavi borbama Danaca i Angklosaksonaca u 9. veku kada je Alfred Veliki spasao jednu od tri saksonske kraljevine Veseks i englesko društvo.
Foto: Screenshot
ITV će u januaru gledaocima ponuditi "Beovulfa" (Beowulf: Return to the Shieldlands), seriju od 13 epizoda zasnovanu na anglosaksonskom epu koji je na savremeni engleski 2000. preveo Šejmus Hini. Uz hrabre junake, biće tu i kompjuterski animiranih zmajeva i čudovišta.

Američka televizija FX i tvorac kultne serije "Sons of Anarchy" Kurt Sater rade na priči o 14-vekovnoj pobuni erlova koji su čuvali anglo-velšku granicu. Serija "The Bastard Executioner" je velška verzija "Hrabrog srca" i snimana je u Velsu a Sater - poznat po grozomornim scenama nasilja, isto obećava i u ovoj seriji.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

14 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Bure baruta pred eksplozijom: Počinje veliki rat?

Bliski istok, zbog promene ravnoteže snaga i dubokih kriza, pre svega palestinsko-izraelske, može se smatrati buretom baruta i ima potencijal da dovede ne samo do regionalnog sukoba, već i do globalnog konflikta.

20:40

17.4.2024.

1 d

Svet

Uništeno; Zelenski: Hvala na preciznosti

U ukrajinskom napadu na vojni aerodrom na Krimu u sredu ozbiljno su oštećena četiri lansera raketa, tri radarske stanice i druga oprema, saopštila je danas Ukrajinska vojna obaveštajna agencija.

14:21

18.4.2024.

22 h

Politika

Mediji: Ultimatum za Srbiju

Višegodišnja dilema "Kosovo ili Evropska unija", koja je lebdela nad Srbijom, dobiće svoj praktični izraz sledeće nedelje, pišu mediji.

13:01

17.4.2024.

1 d

Podeli: