Gašić otvorio Festival pravoslavnog filma

Ministar odbrane Srbije Bratislav Gašić otvorio je Prvi međunarodni festival pravoslavnog filma u Srbiji ,,Snažni duhom“ koji traje do 1. septembra u Kruševcu, a festival je blagoslovio i patrijarh srpski gospodin Irinej.

Kultura

Izvor: B92

Nedelja, 30.08.2015.

10:55

Default images
Foto: Tanjug

Ministar odbrane Srbije Bratislav Gašić otvorio je Prvi međunarodni festival pravoslavnog filma u Srbiji ,,Snažni duhom“ koji traje do 1. septembra u Kruševcu, a festival je blagoslovio i patrijarh srpski gospodin Irinej.

Otvaranju su sinoć prisustvovali i predstavnici diplomatskog kora i Srpske pravoslavne crkve, saopštila je Uprava za odnose sa javnošcu Ministarstva odbrane Srbije.

Ministar Gašić je, otvarajući festival, ukazao na značaj negovanja pravoslavnih vrednosti, a koje su uvođenjem verske službe u Vojsku Srbije 2011. godine prepoznate i u sistemu odbrane.

Govoreći o značaju festivala, ministar Gašić je podsetio da je ta ideja rođena pre tri godine u ovom gradu, a finalizovana tokom njegove posete ruskoj prestonici.

- Kruševcu želim da bude domaćin ovog festivala dugi niz godina i da, napokon, vratimo ono što nam je svima potrebno - veru u bolje sutra, što možemo samo zajedničkim radom. Verom u sebe, verom u boga možemo da napravimo Srbiju boljim mestom za život - poručio je ministar Gašić.

Tokom ceremonije otvaranja, okupljenima u kruševačkom pozorištu obratili su se i episkop kruševački David, gradonačelnik tog grada Dragi Nestorović, kao i organizatori i žiri festivala, navodi se u saopštenju.

Na festivalu učestvuje devet zemalja, a u nastavku večeri prikazan je devedesetominutni igrani film „Iscelenje“, dok će ostala filmska ostvarenja biti prikazana u Beloj sali Kulturnog centra Kruševac u večernjim satima.

U okviru festivala biće prikazano devet dokumentarnih i tri igrana filma u takmičarskoj konkurenciji, a u revijalnom delu tri filma.

Za najbolja filmska ostvarenja predviđene su četiri nagrade - za najbolji dokumentarni, igrani film, Gran Pri festivala i najbolji film po izboru publike koja može glasati na zvaničnoj Fejsbuk stranici festivala.

Organizatori Prvog međunarodnog Festivala pravoslavnog filma u Srbiji ,,Snažni duhom“ su Grad Kruševac, Kompanija Vif Sajda iz Moskve i kruševačka Eparhija, navodi se u saopštenju.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

11 Komentari

Možda vas zanima

Podeli: