Otvaranje Letnje scene Novog bioskopa "Zvezda"

Novi bioskop Zvezda otvoriće Letnju scenu večeras, tačno 119 godina nakon prve filmske projekcije u Srbiji, koja se odigrala takođe na Terazijama - 6. juna 1896. godine.

Izvor: Tanjug
Podeli

Za ovu priliku odabran je film "Poverljivo iz L.A.-a", a projekcija će biti sa originalne filmske trake. Čuveni krimić iz 1997. godine režirao je Kertis Henson, prema istoimenom romanu Džejmsa Elroja.

Uloge igraju Kevin Spejsi, Rasel Krou, Gaj Pirs, Kim Bejsindžer i drugi. Bjesindžer je za ovu kreaciju dobila Oskara za najbolju sporednu glumicu, a film je osvojio i Oskara za najbolji adaptirani scenario, koji su zajedno pisali reditelj Henson i Brajan Helgeland.

Iz Pokreta za okupaciju bioskopa poručuju publici da su popravili 35-milimetarski projektor i omogućili "jedinu scenu u gradu na kojoj ćete pod vedrim nebom moći da gledate i filmove sa trake - oštećene, ogrebane, titrave i žive i posle da pričate o filmu, ostanete da mislite, ćutite, raspravljate, gledate u zvezde iznad Zvezde i pitate se šta sve još može da se uradi".

Mladi filmski umetnici i aktivisti od novembra prošle godine sređuju prostor i organizuju program u bioskopu Zvezda, koji je dugo propadao kao jedna od žrtava loše privatizacije preduzeća Beograd film.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, Twitter nalogu i uključite se u našu Viber zajednicu.

strana 1 od 32 idi na stranu