Trka za Oskara: Zanimljivosti, izjave i psovke

Filmski svet je u ponedeljak dobio nove kandidate za Oskara. I dok su jedni slavili, drugi se pitali zašto ih je Akademija ignorisala, treći su prebirali po arhivama ne bi li izvukli zanimljive informacije.

Kultura

Izvor: Izvor: B92, Tanjug, Beta

Petak, 16.01.2015.

08:22

Default images
Bredli Kuper (Beta/AP)

Nominacija za Oskara za najbolju mušku ulogu u filmu "Snajperista" (American Sniper) treća je uzastopna nominacija za Bredlija Kupera.

Prošle godine ovaj simpatični američki glumac bio je nominovan za ulogu u trileru "Američka prevara", a godinu dana ranije za rolu u komediji "U dobru i u zlu".

Pre njega, ovaj podvig postigli su samo Rene Zelviger (Bridžit Džouns, Čikago, Hladna Planina) i Rasel Krou (Insajder, Galdijator, Blistavi um).
Beta/AP
Prvi put od kada je 2009. Američka filmska akademija proširila broj nominovanih filmova sa pet na deset, nadmetaće se svega osam ostvarenja za glavnu nagradu. Kada je ovo pravilo uvedeno, te 2009. u trci je bilo 10 filmova, isto kao i 2010. i 2011. dok je poslednje tri bilo nominovano njih devet.

U glumačkim kategorijama ove godine gotovo polovina nominovanih "trči" prvi put za Oskara. To su neki stariji glumci poput Stiva Karela (Foxcatcher), Majkla Kitona (Čovek ptica / Birdman), Džej Kej Simonsa (Whipplash), Patriše Arket (Odrastanje / Boyhood) ali i neka novija imena kašo što su Benedikt Kamberbač (The Imitation Game), Ema Stoun (Čovek ptica), Rozamund Pajk (Izčezla / Gone Girl), Edija Redmejna i Felisiti Džons (Teorija svega The Teory of Everything).
Ida (Beta/AP)
Poljski film "Ida" je 11. crno-belo ostvarenje koje je nominovano za Oskara od 1967. godine kada je zasebna "crno-bela kategorija" ukinuta.

Prethodni crno-beli filmovi nominovani za Oskara bili su: "Hladnokrvno ubistvo", "Poslednja bioskopska predstava", "Leni", "Razjareni bik", "Zelig", "Šindlerova lista", "Čovek koji nije bio tamo", "Laku noć i srećno", "Bela traka" i "Glumac".

Vest o nominaciji neke je glumce zatekla u krevetu, poput zvezda filma "Teorija o svemu", Edija Redmejna i Felisiti Džons. Glumac koji u ovom ostvarenju igra slavnog astrofizičara Stivena Hokinga izjavio je da je udario o vrata kada ga je njegov menadžer probudio da mu saopšti radosnu vest.
Teorija svega (Beta/AP)
Benedikt Kamberbač (The Imitation Game) je najpre nazvao roditelje, koji su takođe glumci, da im se pohvali, dodavši da je to bio najponosniji trenutak u njegovom životu.

Nekima je, poput Emi Stoun (Čovek ptica), od prevelikog uzbuđenja izmakla psovka, dok je njen partner u filmu Majkl Kiton izjavio da je bio "ushićen" kada je čuo za nominaciju, mada su ga prethodno svi uveravali da će se to svakako desiti.

"Čovek ne razmišlja o ovakvim stvarima kada počne da glumi na letnjoj pozornici u Bigforku, u Montani, sedamdesetih godina prošlog veka", skromno je zaključio Džej Kej Simons koji je nominaciju za Oskara za epizodnu mušku ulogu u filmu o džezu "Whiplash" višestruko zaslužio.
Whiplash (Beta/AP)
Ove godine svog prvog Oskara najzad bi mogla da dobije i Džulijen Mur, jedna od najtalentovanijih glumica svoje generacija. Ona briljira u filmu “I dalje Alis” (Still Alice), u kojem tumači lik žene koja ima ljubav, decu i karijeru, ali postepeno gubi sve što je izgradila zbog Alchajmerove bolesti.

U filmu Ričarda Glecera i Voša Vestmorelenda, Džulijen Mur je naučila da postepeno i nepovratno žali za svojim intelektom, komunikacijom i sećanjima, ocenili su kritičari.

"Hvala svima... Srećna sam i jedva dišem", napisala je glumica na društvenoj mreži tviter posle zvaničnog objavljivanja nominacija za Oskara.
I dalje Alis (Beta/AP)
Riđokosa glumica je prošle nedelje dobila Zlatni globus za tu ulogu, nakon što je 2013. godine dobila isto priznanje za televizijski film "Game Change" i još jedan 1994. godine za ulogu u filmu "Kratki rezovi" (Short Cuts).

Mur je ranije nominovana za Oskara za najbolju sporednu glumicu za filmove "Noć bugija" 1997. i "Sati" iz 2002. kao i za Oskara za najbolju glavnu glumicu za uloge u filmovima "Kraj jedne ljubavne priče" iz 1999. godine i "Daleko od raja" iz 2002.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 5

Pogledaj komentare

5 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Ukrajinci saopštili: Obustavljamo

Ukrajinske vlasti saopštile su večeras da su obustavile svoje konzularne usluge u inostranstvu za muškarce starosti od 18 do 60 godina, pošto je ukrajinska diplomatija najavila mere za vraćanje u zemlju onih koji mogu da idu na front.

21:57

23.4.2024.

1 d

Podeli: