Ana Brugeman na 20. FAF-u

Nemačka glumica i scenaristkinja Ana Brugeman, članica žirija na 20. Festivalu autorskog filma (FAF), pohvalila je danas izbor beogradskog festivala kao ineteresantan, raznovrsan i inspirativan.

Kultura

Izvor: B92

Subota, 29.11.2014.

16:34

Default images

"Većinu filmova iz takmičarskog programa sam već videla. Sviđa mi se što su to filmovi iz celog sveta, od Danske do Afrike. Ima onih koji odražavaju sliku zemlje iz koje dolaze, a i onih koji donose sasvim ličnu priču autora", rekla je ona na konferenciji za novinare u Domu omladine.

U konkurenciji za nagrade FAF-a je 12 ostvarenja. Gran pri "Aleksandar Saša Petrović" dodeliće žiri u kojem su i selektor "Foruma" na Berlinalu Kristof Terehte i srpski reditelj Goran Marković.

Na pitanje koji će biti njeni kriterijumi, Brugeman je odgovorila da traži filmove koji ne koriste kliše, na primer onaj da glumci u autorskom filmu samo ćute.

"Želim originalnu priču i junaka kojem ću poverovati. Nažalost, kao i u holivudskom, i u autorskom filmu se javljaju stereotipi, što mi zaista smeta", rekla je ona. "Volimo filmove zato što volimo da čujemo priče, koje treba da budu žive, istinite, da odgovaraju na kontradiktornosti ljudskog života, koji je istovremeno i ozbijan i smešan. Holivud uglavnom voli filmove koji život prikazuju ružičasto, a autorski filmovi imaju tendenciju da budu sumorni, dok je život negde između", objasnila je ona.

Brugeman je ukazala na opasnost po umetnost ako se prati utabana staza, pa se filmovi prave po receptu za festivale ili se scenariji prilagođavaju bi dobili novac od evropskih fondova. Ipak, ona smatra da većina autora to ne čini namerno, već je reč o načinu razmišljanja kada se uđe u određene festivalske krugove i kategorije.

Njen najnoviji film "Stanice krsta", nagrađen ove godine na Berlinalu, naša publika videla je proteklog leta na festivalu na Paliću i ove jeseni na Gete festu u Beogradu. Snažnu i originalnu savremenu dramu o devojci iz stroge katoličke porodice režirao je njen brat Ditrih Brugeman.

"Bilo je lako napisati scenario, a teško pronaći novac za produkciju jer se mislilo da kritikujemo religiju. To nije bio naš cilj. Bavili smo se pitanjem fundamentalizma, kao kod svake ideologije koja se postavlja iznad čoveka", rekla je ona, dodavši da je ova tema prepoznata u različitim sredinama i film je otkupljen za prikazivanje u više od 30 zemalja.

Na pitanje o srpskoj kinematografiji odgovorila je da joj se sviđa i pomenula "Klopku" Srdana Golubovića, "Ljubav i druge zločine" Stefana Arsenijevića, "Ženu sa slomljenim nosom" Srđana Koljevića.

Brugeman je istakla da je već treći put u Beogradu i da uvek rado dolazi jer je za nju to grad koji je neformalniji i slobodoumniji od drugih evropskih gradova koje poznaje.

"I vaš festival je vrlo intenzivan, pruža mnogo mogućnosti da se sazna o novoj produkciji, okuplja puno filmadžija, ima dobrih predavanja za one koji se bave filmom i mnogo radoznale publike. Čini mi se da čovek može više da dobije od ovog festivala nego, na primer, od Berlinala, koji je prenatrpan, sa takvom količinom ljudi i filmova da to izaziva stres", izjavila je ona.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 0

Pogledaj komentare

0 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Ukrajinci saopštili: Obustavljamo

Ukrajinske vlasti saopštile su večeras da su obustavile svoje konzularne usluge u inostranstvu za muškarce starosti od 18 do 60 godina, pošto je ukrajinska diplomatija najavila mere za vraćanje u zemlju onih koji mogu da idu na front.

21:57

23.4.2024.

1 d

Podeli: