"Lav budućnosti" gostuje na FAF-u

Gosti 20. Festivala autorskog filma (FAF) su mladi indijski reditelj i scenarista Čaitanija Tamhane i glumac i producent Vivek Gomber, koji učestvuju u glavnom programu sa filmom "Sud".

Kultura

Izvor: Izvor: Tanjug

Petak, 28.11.2014.

19:19

Default images

Oni će prisustvovati projekciji filma “Sud” 29. novembra u Domu omladine Beograda i zatim razgovarati sa publikom, najavljeno je na festivalskoj konferenciji za novinare.

Humana sudska drama, zasnovana na inteligentnom scenariju, na interesantan i uverljiv način prikazuje pravni sistem Indije, dok u suštini govori o klasnoj podeljenosti, obrazovanju i pristupu moći.

Za to debitantsko ostvarenje Čaitanija Tamhane je dobio nagradu "Lav budućnosti" ove jeseni u Veneciji i već je pozvan na oko 40 međunarodnih festivala.

"Ta podrška nam je veoma značajna. Nismo očekivali nagradu, samo sam bio srećan što sam već na početku karijere mogao da snimim film kakav sam želeo", izjavio je Tamhane (27).
Foto: Tanjug / Tanja Valic
On je priznao da nije ljubitelj filmova u sudnici, niti žanrovskih filmova uopšte, ali da je za ovu sudsku dramu inspiraciju dobio iz života, prilikom posete jednom nižem sudu u predgrađu Mumbaija, gde živi.

"U stvarnosti realnosti nema one dramatičnosti niti tako visprenih advokata kakve znamo iz filmova, ali nažalost ima lakoće u odlučivanju o nečijem životu i smrti", rekao je on.

Kako je dodao, hteo je da sve to istraži i prikaže realistički. U ekipi je, uz nekoliko glumaca u ulogama sudija, advokata i policajaca, angažovan veliki broj naturščika za učesnike sudskih procesa, koji deluju autentično.

Što se tiče fenomena kasta, "to je pitanje koje se u indijskom filmu ne može ignorisati, mi ga ne pominjemo eksplicitno, ali je kastinski sistem stalno prisutan, svi akteri su svesni njegovog uticaja", objasnio je reditelj.

Vivek Gomber je rekao da je i ranije sarađivao sa Tamhaneom i da je rado prihvatio ulogu advokata kada je pročitao njegov scenario.

"Nisam imao konkretnu osobu kao uzor, ali sam odlazio na suđenja, posmatrao kako advokati rade, proučavao jezik i ponašanje za svoj lik", dodao je on.

"Sud" je njegov prvi producentski poduhvat.
Foto: Tanjug / Tanja Valic
"Bilo je vrlo teško, ali smo uspeli da okupimo prave ljude, što je i najvažnije kada radite film koji nije komercijalan. U našim bioskopima preovladava velika bolivudska produkcija, a u poslednje vreme i holivudska, tako da je teško naći dobru salu za ovakvu vrstu filma", rekao je on, dodaviši da "Sud" još nije prikazan u Indiji.

Na FAF-u je danas počela i retrospektiva Karla Baumgartnera u novom zdanju Kinoteke. Program posvećen jednom od najznačajnijih i najuticajnijih evropskih producenata otvorio je srpski reditelj Dušan Milić, koji je sa Baumgartnerom sarađivao na svim filmu "Guča".

Baumgartner je bio jedan od prvih producenata koji su podržali srpske autore nakon raspada Jugoslavije. Producirao je i filmove Emira Kusturice i Olega Novkovića.

Prateći program je u toku i u UK Parobrod (od 27. novembra do 2. decembra) pod nazivom "Vreme muzičkih biografija".

Na repertoaru su četiri muzička dokumentaraca, među kojima se izdvajaju "20.000 dana na Zemlji" o Niku Kejvu i biografski film o južnoafričkoj pevačici i velikom borcu protiv aparthejda Mirijam Makebi "Mama Afrika" reditelja Mike Kaurismakija.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 1

Pogledaj komentare

1 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Ukrajinci saopštili: Obustavljamo

Ukrajinske vlasti saopštile su večeras da su obustavile svoje konzularne usluge u inostranstvu za muškarce starosti od 18 do 60 godina, pošto je ukrajinska diplomatija najavila mere za vraćanje u zemlju onih koji mogu da idu na front.

21:57

23.4.2024.

20 h

Podeli: