Poslastica za filmofile - 200.000 postera na aukciji

Velika kolekcija filmskih postera, koja pokriva gotovo celu istoriju svetske kinematografije, od 1907. do današnjih dana, biće ponuđena idućeg meseca na aukciji.

Kultura

Izvor: Tanjug

Četvrtak, 20.11.2014.

08:09

Default images

Ova izuzetno vredna kolekcija, u vlaništvu Morisa Evereta Džuniora, koji je počeo da je prikuplja pre 53 godine, naći će se na licitaciji 17. decembra u Kalabasasu, u Kaliforniji.

"Bilo bi idealno kada bi me kupac unajmio da nastavim da prikupljam građu za kolekciju jer poznajem više kolekcionara i prodavnica nego iko u svetu", kazao je Everet, prenosi AP.

On je ispričao da je počeo da sakuplja postere još dok je bio student na Univerzitetu Virdžinije, te da je njegovu strast podstakao školski drug koji je posedovao "fantastičnu zbirku fotografija holivudskih legendi poput Bet Dejvis i Mirne Loj".
Foto: Beta/AP
Danas njegova kolekcija broji 196.000 postera 44.000 filmova među kojima brojni holivudski klasici.

"Idućeg meseca ću napuniti 74 godine", naveo je kao objašnjenje svoje odluke da proda kolekciju, dodavši da ne želi da to prepusti porodici koja verovatno to ne bi učinila na adekvatan način.

"Barem ću imato to zadovoljstvo da posmatram ljude iz raznih krajeva sveta kako se otimaju oko nje", naveo je on kroz smeh.

Aukcijska kuća "Profajls in Histori" procenila je kolekciju na šest do osam miliona dolara.
Foto: Beta/AP
Najvredniji u celoj zbirci je poster za nemi naučno-fantastični film Frica Langa "Metropolis" iz 1927, koji bi lako mogao da postigne cenu od 75.000 dolara.

Među onima koji će svakako privući veliku pažnju su i posteri za filmove "Babe Comes Home" (1927) o slavnom bejzbol igraču Bejbu Rutu, "Čarobnjak iz Oza", kako za verziju iz 1939. sa Džudi Garland tako i za verziju iz 1925. sa Oliverom Hardijem, i "King Kong".

Tu su još i posteri za komedije braće Marks i Čarlija Čaplina, kao i kasici poput "Prohujalo sa vihorom" i "Kazablanka".

Kolekcija sadrži i postere koji prate gotovo celu karijeru pojedinih filmskih ikona kao što su Baster Kiton, Stanlio i Olio i Greta Garbo.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 2

Pogledaj komentare

2 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Uništeno; Zelenski: Hvala na preciznosti

U ukrajinskom napadu na vojni aerodrom na Krimu u sredu ozbiljno su oštećena četiri lansera raketa, tri radarske stanice i druga oprema, saopštila je danas Ukrajinska vojna obaveštajna agencija.

14:21

18.4.2024.

1 d

Podeli: