Restaurirani „Skupljači perja“ Saši Petroviću u čast

Fondacija Aleksandar Saša Petrović i Jugoslovenska kinoteka pozivaju vas na obeležavanje dvadesete godišnjice od smrti velikog jugoslovenskog i srpskog filmskog reditelja Aleksandra Saše Petrovića.

Kultura

Izvor: Izvor: FCS

Utorak, 19.08.2014.

12:05

Default images

Obeležavanje godišnjice će se održati u sredu 20. avgusta, u prostorijama Kinoteke u Uzun Mirkovoj 1. U 13 časova biće održan okrugli sto o Petrovićevom delu, a u 17 časova će biti prikazan njegov najpoznatiji film „Skupljači perja“ sa nove kopije koju je nedavno napravila Kinoteka, najavljuje Filmski centar Srbije.

Obeležavanje godišnjice Petrovićeve smrti će početi u 13 časova okruglim stolom „Evropsko nasleđe Saše Petrovića – Od Lotaringije do Obedske bare“ na kojem će govoriti poznavaoci njegovog dela svih generacija. O trajnom i međunarodnom uticaju Aleksandra Saše Petrovića govoriće Petar Volk, Nevena Daković, Boro Drašković, Vlastimir Sudar i Amerikanac Greg Dekjur Džunior.

U 17 sati će biti prikazan najpoznatiji Petrovićev film „Skupljači perja“. Novu 35 mm kopiju koju je napravila Kinoteka, te značaj restauriranja domaćeg filmskog blaga, predstaviće Irena Bilić, direktorka filmskog festivala „Evropa oko Evrope“ iz Pariza, i Radoslav Zelenović, direktor Jugoslovenske kinoteke.

Aleksandar Petrović je rođen u Parizu 14. januara 1929. godine, a njegova porodica se vraća u Beograd dve godine kasnije. Po završetku rata, Petrović odlazi na studije filmske režije 1947. godine, kao deo prve generacije studenata na danas čuvenom fakultetu FAMU u Pragu. Zbog raskida odnosa Jugoslavije sa Istočnim blokom primoran je da se vrati već sledeće godine, kada i počinje svoju filmsku karijeru kao asistent Vladimira Pogačića. Posle uspešnih kratkih dokumentarnih filmova njegov debitantski film „Dvoje“ dobija Oktobarsku nagradu grada Beograda 1961. godine i tako počinje jedna od najuspešnijih filmskih karijera bivše Jugoslavije. Petrović je osvojio tri Zlatne arene u Puli i pored Oktobarske, bio nosilac i Sedmojulske i nagrade AVNOJ-a. Njegov film „Tri“ (1965) je dobio prvu nagradu u Karlovim Varima, a „Skupljači perja“ (1967) Gran pri i nagradu kritike na Kanskom filmskom festivalu, a oba filma su bili nominovani za Oskara. U drugom delu karijere Petrović se okrenuo adaptaciji poznatih književnih dela Mihaila Bulgakova, Hajnriha Bela i Miloša Crnjanskog. Posle izuzetno iscrpljujućih problema tokom produkcije njegovog poslednjeg filma „Seobe“, Petrović je preminuo od raka u Parizu, 20. avgusta 1994. godine. Petrović je svetski poznat i priznat kao tvorac estetike „uzavrelih strasti i ciganskog melosa“, koji su imali i dalje imaju snažan uticaj na domaću i svetsku kinematografiju. Petar Volk je bio dugogodišnji profesor filmske i pozorišne istorije na Univerzitetu u Beogradu i autor je velikog broja knjiga iz te oblasti. Volk je i autor prve monografije o Aleksandru Petroviću – „Let nad močvarom“.

Nevena Daković je redovni profesor Univerziteta u Beogradu na kojem predaje istoriju i teoriju filma. Autor je velikog broja akademskih članaka o Petroviću koji su objavljeni kod nas i u inostranstvu.

Boro Drašković je poznati reditelj i pedagog i blizak saradnik i prijatelj Saše Petrovića. Svoje razgovore s Petrovićem je objavio u knjizi „Film o filmu“.

Greg De Cuir Jr je doktorirao na jugoslovenskom Crnom talasu na Fakultetu dramskih umetnosti u Beogradu. Autor je knjige „Jugoslovenski Crni talas“ objavljene dvojezično na srpskom i engleskom jeziku.

Vlastimir Sudar predaje istoriju i teoriju filma na University of the Arts London. Autor je prve monografije o Saši Petroviću objavljene u Velikoj Britaniji i Sjedinjenim Američkim Državama – „A Portrait of the Artist as a Political Dissident“.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 4

Pogledaj komentare

4 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Ukrajinci saopštili: Obustavljamo

Ukrajinske vlasti saopštile su večeras da su obustavile svoje konzularne usluge u inostranstvu za muškarce starosti od 18 do 60 godina, pošto je ukrajinska diplomatija najavila mere za vraćanje u zemlju onih koji mogu da idu na front.

21:57

23.4.2024.

1 d

Podeli: