Tarantino ne da da umre filmska traka

Holivudski teškaši među kojima su Kventin Tarantino, Kristofer Nolan i Džej Džej Ejbrams izborili su se da studiji postignu novi dogovor sa Kodakom i omoguće kompaniji da nastavi proizvodnju filmske trake kojoj u eri digitalizacije preti izumiranje.

Kultura

Izvor: B92

Sreda, 30.07.2014.

12:26

Default images

Kako piše WSJ (Volstrit džornal) prema sporazumu bi se veliki studiji obavezali da kupuju svake godine određene količine trake, bez obzira na svoje planove i raspored snimanja, odnosno bez obzira na to da li uopšte nameravaju da snimaju filmove u tom formatu.

Kodak je trenutno usamljen kao dobavljač filmske trake u Holivudu, nakon što se Fudži povukao sa tržišta 2013. godine. Proboj digitalnih kamera drastično je suzbio to tržište, pa je prodaja Kodaka opala za čak 96 odsto u poslednjih osam godina.

Međutim, u filmskoj industriji i dalje ima onih koji ne odustaju od trake.

Džej Džej Ejbrams snima "Ratove zvezda: Epizodu 7" na traci od 35mm i to 14 godina nakon izlaska prvog dela druge trilogije Star Warsa, koja se u potpunosti oslanjala na digitalnu tehnologiju.

Tarantino takođe ne odustaje od srebra i ne suzdržava se kada govori o digitalizaciji.

"Digitalni formati predstavljaju kraj filma kakav poznajemo. Digitalne projekciju su kao da ste upalili televizor. Film nije to", rekao je Tarantino ove godine u Kanu.

Tarantino se lično založio kod Boba Vajnstajna (Weinstein Company, vlasnik Dimension filmsa, ex-Miramax) da postigne dogovor sa Kodakom.

"To jeste finansijska obaveza, ali mislim da ne bismo mogli da pogledamo nekim filmadžijama u oči da to nismo preuzeli na sebe", kaže čveni producent.

Kodak je navodno blizu dogovora i sa Vornerom, Univerzalom, Paramauntom i Diznijem.

Novi direktor kompanije predviđa gubitke i ove i sledće godine, ali je za 2016. godinu prognoziran profit.

"Ovaj dogovor je mnogo više od onoga što se čini na prvi pogled", kaže Džef Klark.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

26 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Ukrajinci saopštili: Obustavljamo

Ukrajinske vlasti saopštile su večeras da su obustavile svoje konzularne usluge u inostranstvu za muškarce starosti od 18 do 60 godina, pošto je ukrajinska diplomatija najavila mere za vraćanje u zemlju onih koji mogu da idu na front.

21:57

23.4.2024.

1 d

Podeli: