Cinema City: Tri nagrade za "Neposlušne"

Rediteljski prvenac Mine Đukić, film “Neposlušni” osvojio je nagrade za najbolji film, režiju i glavnu žensku ulogu u okviru selekcije “Nacionalna klasa” ovogodišnjeg Cinema City festivala, koji se u Novom Sadu održavao od 21. do 28. juna.

Kultura

Izvor: B92

Subota, 28.06.2014.

20:33

Default images

Prethodnih osam dana na Cinema City-u obeležilo je preko 120 filmova u okviru 10 žanrovski raznovrsnih selekcija, od kojih su tri takmičarskog karaktera. Publika je u okviru glavne takmičarske selekcije Nacionalna klasa imala priliku da vidi čak tri premijere: “Neposlušni”, domaću premijera filma Mine Đukić, svetsku premijeru “Čudne šume”, Sabolča Tolnaija i “Love hunter: Priče iz njujorškog taksija”, braće Bala.

Nacionalna klasa

Pogrebnik
Međunarodni žiri takmičarskog programa Nacionalna Klasa Cinema City festivala činili su:

1. Loic Magneron

2. Raymond Phathanavirangoon

3. Peter Stumbur

1. Najbolji film Nacionalna Klasa - IBIS statueta za najbolji film iz takmičarskog programa Nacionalna klasa dodeljuje se filmu Neposlušni.

Obrazloženje: Zbog neobične glumačke postave, vrhunske fotografije i sposobnosti da pruži jedisntven filmski doživljaj.

2. Nagrada za najbolju režiju - IBIS statueta za najbolju režiju filma u okviru takmičarskog programa Nacionalna klasa dodeljuje se Mini Đukić, režiseru filma Neposlušni.

Obrazloženje: Nagrada ide mladoj rediteljki u usponu čiju beskompromisnu viziju upotpunjuje istančan osećaj za fotografiju i zvuk.

3. Nagrada za najbolju mušku ulogu - IBIS statueta u okviru takmičarskog programa Nacionalna klasa dodeljuje se Muhamedu Dupovcu, glumcu u filmu Top je bio vreo.

Obrazloženje: Zbog svoje zrele i emotivne izvedbe nestašnog dečaka koji odrasta u dramatičnim ratnim okolnostima.

4. Nagrada za najbolju žensku ulogu - IBIS statueta u okviru takmičarskog programa Nacionalna klasa dodeljuje se Hani Selimović, glumici u filmu Neposlušni.

Obrazloženje: Zbog svoje smele izvedbe i sposobnosti da vešto prikaže sva emotivna stanja mlade žene koja se nalazi na životnoj raskrsnici.

5. Specijalna nagrada - Diploma, u okviru takmicarskog programa Nacionalna klasa dodeljuje se filmovima:

а) Pogrebnik

Obrazloženje: Jer uznemirujući sadržaj predstavlja uz neočekivan humor kroz prikaz glavnog junaka koji nosi breme svakodnevnog kontakta sa smrću.

b) Mamula

Obrazloženje: Zato što su stvaraoci ovog filma vešto uspeli u svojoj nameri da naprave film koji će zabaviti publiku.

Up to 10.000 bucks

Psi lutalice
Žiri takmičarskog programa Up to 10.000 Bucks Cinema City festivala u sastavu:

1. Sarita Matijević

2. Nikola Majdak mlađi

3. Dean Radovanović

je na završnoj sednici, pošto je pogledao sve filmove u takmičarskom programu, jednoglasno doneo odluku o nagrađenim filmovima:

1. Najbolji film Up to 10.000 Bucks – IBIS statueta za najbolji film iz takmičarskog programa Up to 10.000 Bucks dodeljuje se filmu Psi lutalice režisera Atanu Mukherjeea.

Obrazloženje: Film Psi lutalice svedenom i preciznom dramskom strukturom progovara o sistemski uspostavljenom odnosu povlasćenog i potlačenog, promenljivoj prirodi takvih odnosa i otkrivanju Čoveka van dinamike hijararhija.

2. Specijalna nagrada - Diploma , u okviru takmičarskog programa Up to 10.000 Bucks dodeljuje se filmu Izlaz u slučaju opasnosti režisera Vladimira Tagića.

Obrazloženje:Film Izlaz u slučaju opasnosti nagrađuje se za vešto uspostavljen satiričko-apsurdni odnos pojedinca i društva koje ga okružuje.

3. Specijalna nagrada - Diploma , u okviru takmičarskog programa Up to 10.000 Bucks dodeljuje se filmu Goran režisera Roberta Santaguida.

Obrazloženje: Igrani film Goran nagrađuje se za originalni rediteljski pristup i upečatljive postupke kojima predstavlja svakodnevnicu protagoniste.

Fresh Danube Films

Besplatan ulaz
Žiri takmičarskog programa Fresh Danube Films Cinema City festivala činio je:

1. David Gonzales

Najbolji film Fresh Danube Films - IBIS statueta za najbolji film Fresh Danube Films dodeljuje se filmu Besplatan ulaz rediteljke Ivon Kerekđarto.

Obrazloženje: Sveža, skromna i topla priča o odrastanju smeštena u mesto koje je deo svačijih tinejdžerskih godina – muzički festival – gde životne sitnice plešu uz ritam muzike i gde vizija mlade rediteljke uspeva da prođe kroz sve poteškoće kako bi ostvarila jedinstvenost.

Selekcija najboljih regionalnih muzičkih spotova

Wahine, Threesome
Žiri takmičarskog programa regionalnih muzičkih spotova Cinema City festivala činili su:

1. Aleksandar Ilić

2. Boris Miljković

1. Najbolji regionalni muzički video - IBIS statueta za najbolji regionalni muzički video dodeljuje se reditelju Stefanu Đorđeviću za spot za pesmu Wahine grupe Threesome.

Odluka žirija kritike Fipresci Srbija

Top je bio vreo
Žiri kritike Fipresci Srbija, u sastavu Milan D. Špiček predsednik, Dejan Dabić i Boris Gigov za najbolji film u okviru selekcije Nacionalna klasa odabrao je Top je bio vreo Bobana Skerlića.

Obrazloženje: Žiri kritike Fipresci Srbija: Milan D. Špiček predsednik, Dejan Dabić i moja malenkost Boris Gigov sa zadovoljstvom je gledao filmove koji su svrstani u dva programa Nacionalna klasa i Fresh Danubs Films. Selekcija, koja je naslovljena kao i jedan od antologijskih filmova srpske kinematografije "Nacionalna klasa" bila je, nažalost, po broju fimova, ove godine skromna ali, naši filmski stvaraoci dokazali su da se i u najtežim vremenima sa kulturom lepše živi. Od filmova koji su konkurisali za značajno priznanje kritike jednoglasno, izdvojio se film koji je reditelj uspeo da uobliči u jednu žestoku priču, povremeno i crnohumornu koja nam se ne tako davno dogodila i da izbegne Kvaku 22 koja je vrebala da filmu da i političku boju. Prema oceni žirija Fipresci Srbija najbolji film Nacionalne klase je film Bobana Skerlića “Top je bio vreo”.

Za najbolji film Fresh Danube Films selekcije odabrao je ostvarenje Plišani teroristi u režiji Pavola Pekarčika, Ivana Ostrohovskog i Petra Kerekeša.

Obrazloženje: Za najbolji film FDF žiri Fipresci Srbija jednoglasno je izabrao film "Plišani teroristi" slovačko-češko-hrvatske proizvodnje u režiji Pavola Pekarčika, Ivana Ostrohovskog i Petra Kerekeša. Govoreći o trojici subverzivnih junaka u režimu nekadašnje real-socijalističke Čehoslovačke, ovo ostvarenje preispituje odnos između dokumentarnog i igranog filma. I u tematskom i u formalnom smislu, iza filma "Plišani teroristi", ostaje traganje za granicama ljudske slobode.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 1

Pogledaj komentare

1 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Uništeno; Zelenski: Hvala na preciznosti

U ukrajinskom napadu na vojni aerodrom na Krimu u sredu ozbiljno su oštećena četiri lansera raketa, tri radarske stanice i druga oprema, saopštila je danas Ukrajinska vojna obaveštajna agencija.

14:21

18.4.2024.

1 d

Podeli: