Ciklotron u DOB-u: Zašto ostati mlad?

Tribina „Dokumentarna serija Ciklotron: Zašto ostati mlad?“ održaće se 28. juna (19h) u Tribinskoj sali Doma omladine Beograda, u okviru ciklusa „TV serije i serijali“.

Kultura

Izvor: B92

Petak, 27.06.2014.

15:45

Default images

Ko su zapravo Dušan i Dušan?

„Godine 1993. u AP Branko Krsmanović u predstavi Vudija Alena ‘Smrt’ glume zajedno i upoznaju se Šaponja i Čavić. Prvi je krstio drugog, a drugi venčao prvog. Postoji više tumačenja šta zapravo znači Marka Žvaka. Čak će vam jedan Dušan ispričati jednu, a drugi drugu priču o tome otkud naziv Marki Žvaki. Najpribližniji odgovor je da je pakovanje Orbit žvaka prodavanih na ulici oduvek vredelo manje-više jednu nemačku marku kao i da kvalitetna žvaka (priča) zaslužuje svoj brend (marku). Marka Žvaka se od 2006. do 2011. godine emitovala na TVB92. Godine 2011. napuštamo B92 i od tada stvaramo u našoj produkciji Ciklotron. Ako ste primetili potencijalnog junaka neke nove Marke Žvake, pišite nam na: zvakamarka@gmail.com”, poručuju Dušan Šaponja i Dušan Čavić.

Kreiranje novog sveta from Ciklotron on Vimeo.

Njih dvoje su od 1994. novinari i autori radio i tv emisija. Emisije TV serijala Ciklotron i Marka Žvaka emitovane na TV B92 su više puta nagrađivane u zemlji i inostranstvu. Godine 2008. njihov film PRC proglašen je za najbolji kratki film na festivalu dokumentarnog filma Kratkofil u Banjaluci.

Šaponja i Čavić su svoje znanje usavršavali i na Discovery Master school 2009. i to kao jedini polaznici van teritorije EU. Osvajaju nagrade za najbolji projekat sa trejlerom filma „Biba Struja“ na festivalima ZagrebDox i IDFA 2010. godine.

Prvi celovečernji dokumentarni film „Biba Struja“ završavaju 2012. godine i dobijaju nagradu za najbolji srpski dokumentarni film na festivalu Beldocs. Film je dobio finansijsku podršku Ministarstva kulture, Skupštine grada Beograda, Filmskog Centra Srbije i prikazivan je na festivalima širom sveta. Koproducenti filma su sledeće inostrane televizije: Austrijski javni servis ORF, DR TV (Danski javni servis), Kanadske TVO i Knowledge, Švedski obrazovni program UR (Swedish Educational Broadcasting Company)

Sve što trenutno rade možete pronaći na adresi Ciklotron-a. U međuvremenu, Šaponja pravi vino, a Čavić kroji i šije.

Ciklotron - Žika from Ciklotron on Vimeo.

Dr Aleksandra Milovanović diplomirala je na Fakultetu dramskih umetnosti u Beogradu, odsek za Filmsku i televizijsku montažu, a na istom fakultetu magistrirala na temu Filmski prostor van kadra i recepcija filma: teorijski model i doktorirala na temu Modeli naracije u žanru: filmski žanrovi i žanrovi televizijskih serija. Objavila knjigu Imaginarno polje filmske slike, čitanje i interpretacija (Zadužbina Andrejević, 2011) i ko-autor je Pojmovnika TV serija uz knjigu Televizijske serije (Klio, 2013).

Članica je Evropske mreže za studije filma i medija (NECS). Radi kao istraživačica na internacionalnom projektu Screening Socialism. U okviru programa tribina Doma omladine u Beogradu 2013. i 2014. godine autorka je niza tribina pod zajedničkim naslovom Televizijske serije.

U svojoj bogatoj montažerskoj karijeri Milovanović je montirala veliki broj dokumetarnih filmova, serija i serijala. Trenutno radi kao majstor montaže na RTV B92 i kao saradnica u nastavi na predmetima Istorija filma i Teorija filma na Fakultetu dramskih umetnosti u Beogradu.

Battery Man - Trailer from Ciklotron on Vimeo.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 1

Pogledaj komentare

1 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Ukrajinci saopštili: Obustavljamo

Ukrajinske vlasti saopštile su večeras da su obustavile svoje konzularne usluge u inostranstvu za muškarce starosti od 18 do 60 godina, pošto je ukrajinska diplomatija najavila mere za vraćanje u zemlju onih koji mogu da idu na front.

21:57

23.4.2024.

1 d

Podeli: