Kinoteka - kovčeg koji čuva deo naših sudbina

Dan Jugoslovenske kinoteke - 6. jun obeležen je svečanom akademijom u čast institucije osnovane pre 65 godina, ali i dobitnika nagrade "Zlatni pečat", koju su primili glumica Mira Banjac i reditelj Miša Radivojević.

Izvor: Tanjug Beograd
Podeli

Zlatne plakete dobili su Fondacija "Aleksandar Saša Petrović" i veći broj glumaca, reditelja, teoretičara filma, među kojima Draško Redžep, Marija Crnobori, Tanja Bošković, Voja Brajović, Đurđija Cvetić, Slobodan Ćustić, Aleksandar Mandić, Rastko Ćirić, Vladica Milosavljević...

Glumica ogromnog opusa tokom šest decenija rada Mira Banjac istakla je da je Kinoteka za sve filmske umetnike neka vrsta matice.

"Ovde je veliki kovčeg u kome je deo naših sudbina", rekla je ona, podsetivši i na teško vreme kada u Novom Sadu nije bilo mesta za kinoteku i kada je gledala kako se u crne kese bacaju filmske trake.

Mira Banjac se obratila ministru kulture Ivanu Tasovcu rekavši: "Mi vrlo vaspitano samo molimo da primetite na ozbiljan način ono što radimo". Zahvaljujući na nagradi istakla je da je "pečat ozbiljna i opasna stvar u životu čoveka".

"Pečati se udaraju na zatvore, na dobitke, na nasledstva. Ovaj zlatni pečat za mene je kraj. Film je moja ljubav i deo moje karijere i zahvalna sam ljudima koji su je stvarali sa mnom, mojim kolegama glumcima, rediteljima, producentima. Zahvaljujem i Zelenoviću što je uspeo da sačuva ovo što će da nas nadživi", rekla je Mira Banjac.

Reditelj Radivojević, čija karijera traje već pola veka, istakao je da ga priznanje tako vredne ustanove kao što je Kinoteka raduje i ispunjava.

"Dobijeno je od prijatelja i poznavalaca koji su me možda precenili. Ono donosi i zebnju, jer se pozlata vremenom može uvećati, ali i izlizati, a svaka nova generacija će o tome prosuđivati za sebe", rekao je on.

Radivojević je podsetio da je njegova generacija provodila dane i noći u Kinoteci, koja im je pomagala da se razviju kao stvaraoci, a kada odu - čuvaće njihove filmove i njihove duše.

Međutim, ukazao je na problem današnjih mladih, darovitih ljudi i zapitao da li će biti mudrosti u društvu da se oni podrže kako bi ostvarili opus, obogatili nacionalnu kulturu, pa i dobili šansu da zasluže "Zlatni pečat".

Zelenović je podsetio da je Kinoteka osnovana januara 1949. godine kao filmski arhiv. Bila je savezna ustanova nekadašnje Jugoslavije, a sada ima status ustanove kulture od nacionalnog značaja Republike Srbije. U svojim depoima čuva više od 100.000 kopija iz 134 nacionalne kinematografije.

Od 1951. godine je član Svetske federacije filmskih arhiva, a od 1995. član, po pozivu, Asocijacije kinoteka zemalja Evropske unije.

Dan kinoteke (što je datum prve filmske projekcije u Beogradu i na Balkanu 6. juna 1896.) već tradicionalno se obeležava i otvaranjem Festivala nitratnog filma.

Ovogodišnji, 16. festival biće otvoren upravo 6. juna, ali je na Akademiji već prikazan kratki izbor ekskluzivnih starih dokumentarnih filmova koji se tiču Srbije iz vremena Prvog svetskog rata.

Film/TV

Večeras zatvaranje Sinema Sitija

Sedmi internacionalni filmski festival Cinema City biće zatvoren večeras u Areni sinepleks u Novom Sadu dodelom nagrada, nakon čega će biti prikazan film "Loša kosa" Marijane Rondon.

Film/TV nedelja 29.06. 15:37 Komentara: 2

Cinema City: Tri nagrade za "Neposlušne"

Rediteljski prvenac Mine Đukić, film “Neposlušni” osvojio je nagrade za najbolji film, režiju i glavnu žensku ulogu u okviru selekcije “Nacionalna klasa” ovogodišnjeg Cinema City festivala, koji se u Novom Sadu održavao od 21. do 28. juna.

Film/TV subota 28.06. 20:33 Komentara: 1
strana 1 od 38 idi na stranu