Predstavljena monografija o oskarovcu Dušanu Vukotiću

"Monografija "Dušan Vukotić: Zaboravljeni vizionar" temeljeno je delo za dalje istraživanje umetnika Dušana Vukotića i negovog sveta, kao i onoga što nam taj njegov svet može dati," istaknula je ministarka kulture Republike Hrvatske Andrea Zlatar Violić na predstavljanju monografije u Muzeju Mimari.

Izvor: HRT Hrvatska
Podeli

Brojne posetioce koji su došli da izraze poštovanje prema delu velikog umetnika u predstavljanje uvelo je prikazivanje filma "Surogat" za koji je Vukotić 1961. godine nagrađen Oskarom, prenosi HRT.

"Dušan Vukotić svojim delom zaista je dodirnuo ono što se naziva 'umetnički plafon', 'skinuo je' ljudsku uniformnost, a njegovi likovi 'dišu' dok ne osete težinu stvarnosti kada spas nalaze u apstrakciji u kojoj je i njihov autor nalazio utočište," rekao je ministar kulture Republike Crne Gore Branislav Mićunović.

"Fiktivni Vukotićev svet istovremeno je tragičan i duhovit, moderan i klasičan, metaforičan i dijalogičan," dodao je crnogorski ministar kulture i istakao kako je za njega čast što je zemljak čoveka čiji je život obeležen kosmopolitizmom.

"Izuzetan umetnik bio je i veliki čovek, posvedočila je Vukotićeva supruga Melita - Lila Andres - Vukotić za koju je večerašnji događaj najvažniji od dodele Oskara njenom suprugu. Raduje je činjenica što je njen suprug dobio monografiju koju je zaslužio, a koja će približiti njegovo delo ovoj i budućim generacijama.

Monografiju posvećenu Vukotićevoj supruzi, a koja na svojim stranicama čitaocu približava život istaknutog i svestranog umetnika Dušana Vukotića, objavili su Nacionalna zajednica Crnogoraca Hrvatske i Skaner Studio iz Zagreba, uz podršku Ministarstva kulture Republike Hrvatske i Saveta za nacionalne manjine Republike Hrvatske. Još nema informacija da li će ovo kapitalno delo biti objavljeno i u Srbiji.

Na oko tri stotine stranica monografije izdavači su, kako je istakao predsednik Nacionalne zajednice Crnogoraca Hrvatske Radimir Pavićević, želeli da sačuvaju od zaborava jednog od osnivača i prvo ime Zagrebačke škole crtanog filma. Dodao je da su za razumevanju stvaralaštva Vukotića u monografiji zaslužni tekstovi koje potpisuju Britanac Pol Vels, kao i Jurica Starešinčić, Nedeljko Dragić, Ranko Munitić, Arsen Anton Ostojić, Rudi Aljinović, ali i Vukotićevi autorski tekstovi kao i izbor stručne kritike.

"Bez pretenzija na celovitost želeli smo da 'obnovimu vezu' sa Vukotićem, da mu izrazimo poštovanje i podstaknemo promišljanje o njegovom delu. Tomueće," uveren je Pavićević," pridoneti 105 Vukotićevih filmova koji su predstavljeni u monografiji što," istakao je, "još niko nije objavio." Spomenuo je da čitaoce očekuje i iznenađenje - 70 fotografija Vukotićevih nagrada.

Scenarista, animator, crtač i karikaturista Dušan Vukotić rođen je u Bileći u Bosni i Hercegovini (BiH) 7. februara 1927. godine, a umro je u Zagrebu 8. jula 1998. godine. Studirao je arhitekturu u Zagrebu. Nakon Drugog svetskog rata kao karikaturista radio je u pozorištu Kerempuh. Debitovao je crtanim filmom "Kako se rodio Kićo". Nakon što je osnovan Studio za crtani film Zagreb filma 1956. godine realizovao je prvi potpuno samostalan projekat "Nestašni robot".

Kao svetskog majstora potvrđuju ga filmovi "Piccolo" i "Surogat". Svoj poslednji film "Dobro došli na planet Zemlju" napravio je 1993. godine.

Film/TV

Kultni filmski hitovi na velikom platnu

Sedmi Cinema City festival biće otvoren 21. juna u Novom Sadu i to muzičkim zagrevanjem. Hor Collegium Musicum zabaviće publiku poznatim filmskim numerama koje je komponovao legendarni autor domaće fimske muzike Zoran Simjanović.

Film/TV petak 30.05. 17:48 Komentara: 0

Novi konkurs za direktora FCS-a

Upravni odbor Filmskog centra Srbije (FCS) odlučio je da raspiše novi konkurs za izbor direktora te ustanove kulture od nacionalnog značaja, koji će biti objavljen 2. juna u listu "Večernje novosti" i na internet strani FCS-a, najavio je danas predsednik UO FCS Dejan Karaklajić.

Film/TV petak 30.05. 12:00 Komentara: 0

"Mile protiv tranzicije" kao tema tribine u DOB-u

U subotu 31. maja u 19h u Tribinskoj sali Doma omladine Beograda u okviru ciklusa "TV serije i serijali" tema će biti "srpski sitkom, parodizacija nacionalnog identiteta". Govore dr Aleksandra Milovanović, autorka serije tribina i kao gosti autori serije "Mile protiv tranzicije" Srđa Anđelić, Raša Andrić i dr.

Film/TV petak 30.05. 10:48 Komentara: 13

Retrospektiva - 90 godina Mosfilma

Mosfilm, jedan od najstarijih i najvećih filmskih studija na svetu, ove godine navršava 90 godina postojanja. Jubilej ovog velikog filmskog studija obeležava se svečanim projekcijama klasičnih i savremenih filmova u različitim zemljama.

Film/TV četvrtak 29.05. 11:25 Komentara: 0
strana 1 od 41 idi na stranu