Filmski centar Srbije o odluci Ustavnog suda

Upravni odbor Filmskog centra Srbije izrazio je oštro neslaganje sa odlukom Ustavnog suda o neustavnosti dela Zakona o kinematografiji, u vezi sa finansiranjem od RATEL-a i RRA, ukazavši da je time dovedena u pitanje egzistencija celokupne srpske kinematografije.

Kultura

Izvor: B92

Petak, 25.04.2014.

09:45

Default images

Reč je o odluci od 3. aprila 2014. godine, koja se odnosi na deo člana 19. tog zakona, a doneta je po inicijativi Asocijacije nezavisnih elektronskih medija (ANEM) i Republičke agencije za elektronske medije (RATEL).

UO FCS se tim povodom večeras obratio javnosti, a dopis je dostavljen Vladi Srbije, Ministarstvu kulture i informisanja i svim strukovnim udruženjima.

"Ukazujemo da se Ustavni sud u donošenju Odluke očigledno prvenstveno rukovodio Zakonom o telekomunikacijama donetim 30. juna 2010. u odnosu na Zakon o kinematografiji koji je donet 26. decembra 2011. i prošao sve instance za donošenje jednog zakona, uključujući ministarstva telekomunikacija i finansija i Sekretarijat za zakonodavstvo Vlade Srbije.

Dakle, ista Vlada donela je i podržala dva zakona u kojima se, prema mišljenju Ustavnog suda, pojedini članovi isključuju. Zato pitamo da li je moguće da je vremenski kriterijum jedini kriterijum za Odluku koju je doneo Ustavni sud. Jer, nijedna pravna služba ministarstava i Vlade nije imala prigovore na "sporni" član 19. Zakona o kinematografiji (tačke 3. i 4.).

Veliki deo sredstava za finansiranje kinematografije (proizvodnja, distribucija, prikazivanje, kinofikacija, izdavaštvo, promocija u inostranstvu, egzistencija i uposlenost filmskih radnika i umetnika) dolazio je iz nebudžetskih sredstava predvidjenih članom 19.

"Sada je ozbiljno doveden u pitanje Plan i Program rada i Budžet FCS-a za 2014, usvojen od strane Ministarstva kulture, a time i Budžetom Republike Srbije za 2014. godinu", naglašava UO FCS.

Kako dodaje, "začudjujuće je da je Ustavni sud dao za pravo podnosiocu Inicijative za ocenu ustavnosti - privatnoj asocijaciji ANEM i regulatornom telu RATEL, iako je Vlada Srbije dala svoje mišljenje u kojem se ne slaže sa tom Inicijativom".

U dopisu se napominje kako je "interesantno da je jedan od podnosilaca Inicijative od strane ANEM-a, Saša Mirković, u trenutku podnošenja Inicijative 30. maja 2012. bio na funkciji predsednika Upravnog odbora ANEM-a, a da je u trenutku Odluke Ustavnog suda povodom Inicijative - 3. aprila 2014. na funkciji pomoćnika ministra kulture i informisanja zadužen za medije, te da je prema mišljenju UO FCS, trebalo da zastupa interese Ministarstva kulture".

UO FCS podseća da je u članu 73. stav 3. Ustava Republike Srbije utvrdjeno da Republika Srbija podstiče razvoj nauke, kulture i umetnosti, te ocenjuje da je Odlukom Ustavnog suda najdirektnije ugrožen pomenuti član Ustava Srbije.

Pored toga, ANEM ovom Inicijativom guši proizvodnju domaćih audio-vizuelnih sadržaja čime i svoje članice ostavlja bez zakonski propisane kvote sadržaja za emitovanje. Po kulturnim standardima EU svaka zemlja unapredjuje i stimuliše svoju nacionalnu filmsku proizvodnju, a ona se ovakvom Odlukom Ustavnog suda ozbiljno ugrožava, smatra UO FCS.

Očekujemo da će Ministarstvo kulture i informisanja preduzeti neophodne korake da zaštiti srpsku kinematografiju, da se ne bi ugrozile i moguće manjinske, regionalne i evropske koprodukcije, a takodje da će naći način da nadoknadi uskraćena sredstva, usvojena Budžetom za 2014, kako se ne bi ugrozilo sve ono što je već usvojeno na prethodno raspisanim konkursima FCS, poručio je Upravni odbor ove Ustanove kulture od nacionalnog značaja."

Inače, kinematografija je na osnovu člana 19. dobila nešto više od 115 miliona od RATEL-a i 54 miliona dinara od RRA u 2013. godini, po obračunu iz 2012. od dela viška prihoda oba ova regulatorna tela.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 1

Pogledaj komentare

1 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Ukrajinci saopštili: Obustavljamo

Ukrajinske vlasti saopštile su večeras da su obustavile svoje konzularne usluge u inostranstvu za muškarce starosti od 18 do 60 godina, pošto je ukrajinska diplomatija najavila mere za vraćanje u zemlju onih koji mogu da idu na front.

21:57

23.4.2024.

1 d

Podeli: