BOSI fest se širi i na Crnu Goru

Revija filmova sa BOSI festa, beogradskog međunarodnog festivala posvećenog osobama sa invaliditetom, biće prvi put održana u Crnoj Gori, i to 2. i 3. aprila u Herceg Novom.

Kultura

Izvor: B92

Nedelja, 30.03.2014.

13:56

Default images

Program je priredila nevladina organizacija "Nova šansa u Novom", u saradnji sa NVO "Hendi Info Centar Koloseum", koja već pet godina organizuje BOSI fest. Na tom festivalu je do sada prikazano oko 180 filmova koji govore o osobama sa invaliditetom.

"Na repertoaru u Herceg Novom biće sedam filmova koji su ranije prikazivani na BOSI festu, a selekciju je napravio Darko Ivić, direktor ove značajne i jedine manifestacije te vrste u jugoistočnoj Evropi", najavila je predsednica "Nove šanse u Novom" Vesna Odalović.

Reviju otvara film "Lucy" koji govori o svetu autizma, s obzirom na to da je 2. april obeležen i kao Dan osoba sa autizmom.

Odalović ističe da svi treba da vide kako žive ljudi sa invaliditetom u svetu, kako se snalaze, koliko i na koji način im države pomažu.

Podršku manifestaciji dali su i direktori škola i fakulteta u Herceg Novom čiji će, kako je dogovoreno, učenici i studenti organizovano doći na projekcije.

Projekat se realizuje iz sredstava dobijenih od igara na sreću i podržan je od Ministarstva rada i socijalnog staranja i Ministarstva za ljudska i manjinska prava.

Prema rečima producenta Zorana Živkovića, jednog od dugogodišnjih organizatora filmskog festivala u Herceg Novom, ova revija je ambiciozan projekat kojim Herceg Novi, kao grad festivala, dobija još jedan.

Ovo je pilot projekat kojem će i na predstojećem, 28. Montenegro film festivalu u Herceg Novom biti pružena puna logistička i kreativna podrška, dodaje Živković.

"Nova šansa u Novom" osnovana je 2008. godine sa ciljem pružanja pomoći osobama sa invaliditetom, od psiholoških radionica preko radnog osposobljavanja do zapošljavanja.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 0

Pogledaj komentare

0 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Ukrajinci saopštili: Obustavljamo

Ukrajinske vlasti saopštile su večeras da su obustavile svoje konzularne usluge u inostranstvu za muškarce starosti od 18 do 60 godina, pošto je ukrajinska diplomatija najavila mere za vraćanje u zemlju onih koji mogu da idu na front.

21:57

23.4.2024.

1 d

Podeli: