"Drugačija" kreće u osvajanje bioskopa

Nakon odličnog otvaranja prošlog vikenda u SAD-u, film “Drugačija”, koji je odmah došao na prvo mesto američke “box office” liste sa zaradom od 54,6 miliona dolara, dolazi u domaće bioskope 17.aprila.

Kultura

Izvor: Izvor: Tanjug

Subota, 29.03.2014.

14:15

Default images

U dalekoj budućnosti društvo biva podeljeno na pet frakcija - Nesebične, Miroljubive, Češtite, Neustrašive i Učene - koje predstavljaju određene vrline čovečanstva. Ali da li osoba može biti deo samo jedne frakcije?

Ovo je pitanje koje postavlja trilogija Veronike Rot "Divergentni" i istoimeni film koji ovih dana pod imenom "Drugačija" (Divergent) osvaja bioskope.

Roman "Divergentni" mlade američke autorke Rot (1988) postao je planteratni bestseler od objavljivanja 2011. privukavši više od 11 miliona čitalaca. Interesovanje za roman bilo je toliko da je u roku od dve godine Rot objavila i "Pobunjene" i"Odane" koje je u Srbiji nedavno objavila izdavačka kuća "Urban reads".
Foto: Beta/AP
U dalekoj budućnosti, grad Čikago je podelio društvo na pet odvojenih frakcija, od kojih svaka predstavlja određene vrline čovečanstva: Nesebični, Miroljubivi, Čestiti, Neustrašivi i Učeni. Na Dan odabira, svi šesnaestogodišnjaci u gradu polažu test sklonosti kojim se određuje kojoj frakciji zaista svako od njih pripada. Nakon testa, oni ipak imaju slobodu da sami odluče da li će se prebaciti u frakciju koju im je test sklonosti sugerisao ili će ostati u onoj u kojoj su rođeni.

Šesnaestogodišnja Beatris Prajor je rođena u porodici Nesebičnih, ali tamo se nikada nije osećala prijatno - uprkos ljudima oko sebe, bila je usamljena i osećala je da je život među Nesebičnima sputava, kao da tamo istinski ne pripada. Kada je došlo vreme za test sklonosti, ispostavilo se da su njeni rezultati nejasni: da ne pripada samo jednoj frakciji, već da poseduje sklonosti ka trima - Nesebičnima, Učenima i Neustrašivima. U najvećnoj tajnosti je saznala istinu o sebi i upozorena ja da tu informaciju nikada, ni pod kojim uslovima, ne deli ni sa kim.

Na Dan odabira, kada svi šesnaestogodišnjaci biraju u kojoj frakciji će nastaviti svoje živote, Beatris konačno donosi odluku da napusti svoju rodnu frakciju i pridruži se Neustrašivima. Beatris i ostali transferi prolaze kroz komplikovanu inicijaciju koja ima za cilj da, na osnovu rezultata tri stupnja obuke, odluči o tome ko će od njih postati pripadnik i nastaviti život u Neustrašivima.
Foto: Beta/AP
Iako mnogi porede "Divergentne" sa trilogijom Suzan Kolins "Igre gladi" budući da je reč o distopiji za mlade, "Divergentni" su zapravo klasično, epsko putovanje glavne junakinje i u najboljem maniru bajki nude pouke za život.

Popularnosti romana sigurno će doprineti i film koji je domaći distributer preveo, prilično neodgovarajuće, kao "Drugačija" (Tris i ostali divergentni nisu "drugačiji" već imaju osobine više frakcija).

Glavnu junakinju igra Šejlin Vudli (poznata po ulozi ćerke Džordža Klunija u filmu "Potomci") dok njenog partnera-simpatiju glumi novi holivudski srcelomac, britanski glumac Teo Džejms.

Muziku za film pisala je popularna Eli Goulding dok je lanac parfimerija "Sefora" pripremio specijalnu ponudu šminke inspirisane filmom u kome igraju i oskarovka Kejt Vinslet, Ešli Džad, Megi Kju...

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 2

Pogledaj komentare

2 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Uništeno; Zelenski: Hvala na preciznosti

U ukrajinskom napadu na vojni aerodrom na Krimu u sredu ozbiljno su oštećena četiri lansera raketa, tri radarske stanice i druga oprema, saopštila je danas Ukrajinska vojna obaveštajna agencija.

14:21

18.4.2024.

1 d

Podeli: