Umro glumac Piter O'Tul

Legendarni irski glumac Piter O'Tul, koji se proslavio u remek-delu režisera Dejvida Lina "Lorens od Arabije", umro je u subotu u 81. godini.

Izvor: Guardian, BBC
Podeli

Vest o O'Tulovoj smrti je saopštio njegov agent, a čuveni glumac koji se sedamdesetih godina prošlog veka uspešno izlečio od raka želuca, umro je nakon duge bolesti u bolnici Velington u Londonu.

Piter O'Tul je prošle godine najavio da napušta glumu, rekavši da je vreme da se povuče i da se neće vraćati a da mu je gluma omogućila da "se spoji sa finim ljudima, dobrim prijateljima sa kojima je podelio nezaobilaznu sudbinu svih glumaca, ispunjenu neuspesima i hitovima".

U ranoj fazi njegove karijere O'Tul je postao simbol novog "soja" holivudskih zvezda, koje se nisu libile da se u javnosti ponašaju kao i u stvarnom životu.

"Mi smo prethodnica prototipa glumaca šezdestih godina. Ja, Ričard Barton i Ričard Heris smo radili u javnosti sve ono što smo radili i usvom privatnom životu i to radimo i danas. Pili smo i znali smo za travu", rekao je jednom prilikom O'Tul.

Prošlog meseca objavljeno je da je dobio ponudu da se vrati iz glumačke penzije ulogom Kornelija Gala u jednom filmu o drevnom Rimu.

Rođen je 1932. godine u Gradiću Konemara u Irskoj, a živeo je u Londonu. Započeo je karijeru u pozorištima u Bristolu i Londonu kada je imao 17 godina, a poznat je i po izvanrednim tumačenjima glavnih uloga u adaptacijama Šeksprovih komada. U žižu interesovanja filmske publike došao je 1962. godine u filmu "Lorens od Arabije" o životu britanskog avanturiste T. I. Lorensa. Počasnog Oskara dobio je 2003. godine, nakon što je za Oskara u svojoj karijeri kandidovan osam puta, a nije je dobio nijednom.

Počasnog Oskara je prvobitno odbio, obrazlažući to rečima "da bi možda bilo bolje da mu ga uruče kada bude napuno 80 godina".

strana 1 od 58 idi na stranu