Umro glumac Piter O'Tul

Legendarni irski glumac Piter O'Tul, koji se proslavio u remek-delu režisera Dejvida Lina "Lorens od Arabije", umro je u subotu u 81. godini.

Izvor: Guardian, BBC
Podeli

Vest o O'Tulovoj smrti je saopštio njegov agent, a čuveni glumac koji se sedamdesetih godina prošlog veka uspešno izlečio od raka želuca, umro je nakon duge bolesti u bolnici Velington u Londonu.

Piter O'Tul je prošle godine najavio da napušta glumu, rekavši da je vreme da se povuče i da se neće vraćati a da mu je gluma omogućila da "se spoji sa finim ljudima, dobrim prijateljima sa kojima je podelio nezaobilaznu sudbinu svih glumaca, ispunjenu neuspesima i hitovima".

U ranoj fazi njegove karijere O'Tul je postao simbol novog "soja" holivudskih zvezda, koje se nisu libile da se u javnosti ponašaju kao i u stvarnom životu.

"Mi smo prethodnica prototipa glumaca šezdestih godina. Ja, Ričard Barton i Ričard Heris smo radili u javnosti sve ono što smo radili i usvom privatnom životu i to radimo i danas. Pili smo i znali smo za travu", rekao je jednom prilikom O'Tul.

Prošlog meseca objavljeno je da je dobio ponudu da se vrati iz glumačke penzije ulogom Kornelija Gala u jednom filmu o drevnom Rimu.

Rođen je 1932. godine u Gradiću Konemara u Irskoj, a živeo je u Londonu. Započeo je karijeru u pozorištima u Bristolu i Londonu kada je imao 17 godina, a poznat je i po izvanrednim tumačenjima glavnih uloga u adaptacijama Šeksprovih komada. U žižu interesovanja filmske publike došao je 1962. godine u filmu "Lorens od Arabije" o životu britanskog avanturiste T. I. Lorensa. Počasnog Oskara dobio je 2003. godine, nakon što je za Oskara u svojoj karijeri kandidovan osam puta, a nije je dobio nijednom.

Počasnog Oskara je prvobitno odbio, obrazlažući to rečima "da bi možda bilo bolje da mu ga uruče kada bude napuno 80 godina".

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, Twitter nalogu i uključite se u našu Viber zajednicu.

strana 1 od 58 idi na stranu