Zlatni medved za životno delo Kenu Louču

Britanskom reditelju Kenu Louču biće uručen "Zlatni medved" za životno delo na predstojećem, 64. međunarodnom filmskom festivalu u Berlinu.

Kultura

Izvor: Tanjug

Petak, 29.11.2013.

17:28

Default images

Direktor festivala Diter Koslik izjavio je da se Louču odaje priznanje za humanističku kinematografiju i političko angažovanje.

"Ken Louč je jedan od najvećih evropskih reditelja. Tokom svoje skoro 50-godišnje karijere pokazao je neverovatan kontinuitet, ali je i sve vreme bio inovativan", istakao je Koslik, a preneo AFP.

"Svoje duboko interesovanje za ljude i njihove individualne sudbine, kao i svoju kritičnu posvećenost društvu izrazio je kroz razne kinematografske forme. Odajemo počast Louču kao reditelju i divimo se načinu na koji s humorom oslikava društvene nepravde u svojim filmovima", naveo je on.

Na Berlinalu će biti prikazano 10 Loučovih filmova, uključujući dokumentarnu dramu "Britanskom reditelju Kenu Louču biće uručen 'Zlatni medved' za životno delo na predstojećem, 64. Međunarodnom filmskom festivalu u Berlinu" iz 1966, "Slatkih šesnaest" (2002) o trgovini drogom i "Tražeći Erika" (2009) sa bivšim francuskim fudbalerom Erikom Kantonom.

Sedamdesetsedmogodišnji reditelj, poznat po svom društvenom aktivizmu i filmovima o radničkom miljeu, često je angažovao naturščike.

Sa filmom "Vetar koji njiše ječam" osvojio je Zlatnu palmu u Kanu 2006.

Berlinski filmski festival, prva od velikih evropskih filmskih manifestacija u godini, biće održan od 6. do 16. februara 2014. Čast da otvori festival imaće ostvarenje Vesa Andersona "The Grand Budapest Hotel".

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 3

Pogledaj komentare

3 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Uništeno; Zelenski: Hvala na preciznosti

U ukrajinskom napadu na vojni aerodrom na Krimu u sredu ozbiljno su oštećena četiri lansera raketa, tri radarske stanice i druga oprema, saopštila je danas Ukrajinska vojna obaveštajna agencija.

14:21

18.4.2024.

1 d

Podeli: