Treba li svetu opera "Breaking Bad"?

Nakon uspešne operske adaptacije bestselera 'Alhemičar' iz 2009., Sung Jin Hong, umetnički direktor njujorške pozorišne trupe One World Symphony, najavio je adaptaciju hit serijala Vinsa Giligana, koja će imati premijeru u januaru 2014. godine.

Izvor: tportal.hr/BBC
Podeli

"Nikad nisam verovao da ću dočekati dan kad Perez Hilton, holivudski bloger i tračer, izveštava o novostima u svetu - opere. Ipak, čak je i on prošle sedmice saopštio da Sung Jin Hong, umetnički direktor male njujorške pozorišne trupe One World Symphony, planira realizaciju operske verzije sada već legendarnog serijala Vinsa Giligana "Breaking Bad", s naglaskom na epizodu "Ozymandias'', napisao je Klemensi Barton-Hil, kolumnista BBC-a, koji istražuje jesu li adaptacije pop kulturnih formata budućnost opere.

"Snobovi koji zastupaju elitni pristup klasičnoj muzici, sigurno će posmatrati tu najavu kao cinični pokušaj da se publika, koja inače ne bi ni primirisala operi, namami u dvoranu velikim hitom. To je više od unovčavanja nedavne televizijske slave serije, to je deo novog trenda popularizacije opere', konstatovao je.

Trupa One World Symphony već se okušala u operskoj prezentaciji muzike bendova Coldplay, Beatles i U2 na drugačiji način, koju izvode uz klasike poput Holsta i Štrausa. Hongova uspešna adaptacija iz 2009., bestselera "Alhemičar" Paula Koelja, osvojila je publiku i kritiku nepretencioznošću pristupa i vrhunskom muzičkom interpretacijom.

"Kao mnoge tradicionalne opere, 'Breaking Bad' istražuje duboku krizu ljudskih emocija tokom pritisaka i represija, bilo da su društvene, ekonomske, političke ili duhovne. Publika je intenzivno uključena u sadržaj priče i transformaciju likova i kompleksnosti zapleta. Glavni likovi u "Elektri" na primer, polako se transformišu iz junaka u antijunaka. U svim noar narativima, seme preobraženja pažljivo je posađeno unapred, a kad strateški dolazi od 'berbe', plodovi ispadaju daleko iznad naših očekivanja. U tome je i ključ preobraženja Voltera Vajta u Hajzenberga. Zbog toga je 'Breaking Bad' idealan za operu', objasnio je Hong za Njujork Tajms i dodao da će 'Breaking Bad - Ozymandias' imati premijeru u januaru 2014. godine.

Takođe je dodao da bi u publici najradije video glavnog glumca serijala Brajana Krenstona i autora Vinsa Giligana.

'Ovo delo namenjeno je svima koji vole snažno muzičko izvođenje koje inspiriše na promene. Ako su vam dosadili naduvani, pretenciozni operskii koncerti, ovo je baš za vas', zaključio je Hong.

Film/TV

Osvojite karte za 3D projekciju filma "Kumba"

U nedelju, 3. novembra u bioskopu Cineplexx Delta City i Kragujevac Plaza će se održati Cineplexx porodični dan, kada će svi mališani imati priliku da u društvu roditelja pogledaju aktuelna animirana ostvarenja na filmskom platnu. Vodimo vas na premijeru 3D filma "Kumba".

Film/TV četvrtak 31.10. 18:49 Komentara: 0

Laureati Berlina i Venecije na 19. FAF-u

Festival autorskog filma održaće se ove godine devetnaesti put od 28. novembra do 3. decembra u Beogradu, a projekcije će biti organizovane u Domu omladine Beograda, Dvorani Kulturnog centra Beograda, Muzeju Jugoslovenske kinoteke i bioskopu „Fontana“.

Film/TV četvrtak 31.10. 14:06 Komentara: 0

"Don Džon" i "Prljavo" na Sinemaniji

Drugi dan filmske revije Sinemanija, četvrtak 31. oktobar u Sava centru, obeležiće još jedan okršaj polova pod nazivom "Don Džon" i otkrivanje naličja, ili pak pravog lica zakona u filmu "Prljavo".

Film/TV četvrtak 31.10. 09:00 Komentara: 1

Danijel Redklif igra Sebastijana Koua

Britanski glumac Danijel Redklif, najpoznatiji po ulozi čarobnjaka Harija Potera, igraće Sebastijana Koua u filmu o suparništvu između legendarnog britanskog atletičara i njegovog zemljaka, trkača i olimpijskog šampiona Stiva Oveta.

Film/TV sreda 30.10. 21:33 Komentara: 0

Ratovi zvezda: Kad snimanje krene naopako

Dosad neviđene greške sa snimanja kultnih “Ratova zvezda” pojavile su se na “Jutjubu”, kao isečci iz nove interaktivne knjige. Kadrovi koji su uklonjeni prilikom montaže prikazuju poznatu glumačku ekipu kako se smeje sopstvenim lapsusima.

Film/TV sreda 30.10. 20:23 Komentara: 5
strana 1 od 57 idi na stranu